Al 169 meldingen van everzwijnenschade via Wilder-app
nieuwsOp 5 weken tijd zijn er via de Wilder-app van Hubertus Vereniging Vlaanderen al 4.000 meldingen van wild binnengelopen, waaronder 169 schadegevallen door everzwijnen in Limburg. Volgens de jagersvereniging bewijst dit hoe groot het probleem is.
Hubertus Vereniging Vlaanderen lanceerde half september de jacht-app Wilder. Niet-jagers zoals joggers, wandelaars, recreanten, landbouwers en ordediensten kunnen met de app mee het lokale wildbestand monitoren en data aanreiken waarmee de lokale besturen en de wetenschap aan de slag kunnen.
Ondertussen werden al 4.000 meldingen verstuurd, van de kleinste dieren zoals eekhoorns, tot de wolf. “Maar wat in Limburg vooral opvalt is het probleem van de everzwijnen: 169 meldingen van schade in vijf weken tijd, dat is heel veel. Bij bijna de helft van de meldingen (82) stak ook een foto van de schade”, vertelt woordvoerder Maarten Goethals.
Hasselt (29), Beringen (19), Genk (15) en Heusden-Zolder (12) spannen de kroon. Maar volgens Ludo Fastré, mede-ontwikkelaar van de app, zijn er in het hele gebied ten noorden van de E313 problemen. “Zowel in de graslanden (60 meldingen), de tuinen (48) als in de maïs (43)”, zegt hij. “Door een melding meteen door te sturen naar de plaatselijke jagers, proberen we de mensen te helpen waar het kan. Voor een tuin helpen een drietal stroomdraadjes errond al tegen verdere overlast. Met de boeren spraken we af om met een paar jagers aanwezig te zijn als de maïs werd afgedaan, zodat de everzwijnen daar konden worden geschoten. Dankzij Wilder zijn de jagers bereikbaarder en kunnen we adviseren en ondersteunen.”
Groeiende populatie
Het hoeft niet te verbazen dat er in de oktobermaand veel schadegevallen zijn door everzwijnen. “We weten al enkele jaren dat de populatie groeit. En dit jaar is een uitzonderlijk goed mastjaar (een jaar waarin bomen en planten veel meer vrucht dragen dan gemiddeld, nvdr.): er zijn heel veel eikels, al heel vroeg”, aldus Fastré. “Dat speelt in de kaart van de wilde zwijnen. Ze doen het dus nog beter dan andere jaren, en gaan in groten getale op zoek naar eiwitten. Die vinden ze onder het gras, waar nu de emelten zitten, de larven van langpotige muggen. Gevolg: heel veel omgewoelde graslanden en tuinen. Het is nu kwestie van de gepaste maatregelen nemen om ze daar weg te houden.”
De ontwikkelaars zien veel interesse in de app en willen ook Boerenbond, politiediensten en de overheid mee op de kar trekken. “Op die manier hopen we de wildpopulatie en de problemen die de dieren veroorzaken samen zo accuraat mogelijk in beeld te brengen.”
Bron: De Standaard