Adviesraden over waterbeleidsplannen: “Ambitie omlaag, factuur te vaag”

Het ambitieniveau van de nieuwe waterbeleidsplannen ligt lager dan in de vorige plannen. Zo luidt één van de kritieken van de adviesraden SALV, Minaraad en SERV. “De plannen schetsen een vaag en ongeloofwaardig beeld van de betaalbaarheid van de maatregelen voor de landbouw”, klinkt het.

16 maart 2021  – Laatst bijgewerkt om 16 maart 2021 16:44
Lees meer over:

De derde ‘Stroomgebiedbeheerplannen’ bepalen wat Vlaanderen tussen 2022 en 2027 zal doen om de toestand van de waterlopen en het grondwater te verbeteren en ons beter te beschermen tegen droogte en overstromingen.

Maar volgens de adviesraden SALV (Strategische adviesraad Landbouw en Visserij), Minaraad (Milieu en Natuurraad van Vlaanderen) en SERV (Sociaal Economische Raad van Vlaanderen) voldoen de plannen niet om tegemoet te komen aan de doelstellingen van de Europese Unie. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de Green Deal beogen immers dat de verbeteringen op het vlak van waterkwaliteit en -beschikbaarheid gepaard gaan met een fair inkomen voor de landbouwers. “De realisatie van beide doelen vereist de betrokkenheid van de hele agrovoedingsketen”, klinkt het.

De raden vinden de onderbouwing van de plannen hiervoor over het algemeen zwak. Ze plaatsen ook vraagtekens bij de totale factuur van de toekomstige beheerplannen. “Er wordt een budget gevraagd van 3,9 miljard euro terwijl het beschikbare budget 2,7 miljard euro bedraagt”, stelt Koen Carels van SALV.

Voor het droogte- en waterschaarstebeleid, moeten er voor landbouw en industrie meer verfijnde doelstellingen komen op het vlak van watervoorziening

Voor de verbetering van de waterkwaliteit verwachten de raden een gedegen doorwerking van de stroomgebiedbeheerplannen in het erosiebeleid, het MAP en het strategisch plan voor het GLB. De regelgeving moet beter op elkaar worden afgestemd, met respect voor de eigen finaliteit van die plannen, luidt het.

Ook voor het droogte- en waterschaarstebeleid, moeten er voor landbouw en industrie meer verfijnde doelstellingen komen op het vlak van watervoorziening. “Tegelijk is er ook nood aan een beter inzicht in het ecologisch verantwoorde minimumdebiet of -peil van de waterlopen”, aldus Carels.

Afstemmen op de Blue Deal

Verder verwachten de raden een gedegen inhoudelijke en budgettaire afstemming tussen de stroomgebiedbeheerplannen en de Blue Deal. “Daarbij moet de snelle uitvoering van de acties van de Blue Deal gewaarborgd blijven. De verschillende waterbeleidsplannen en -kaders moeten op effectieve wijze leiden tot een betere afstemming van vraag en aanbod en een vermindering van de waterstress van de verschillende sectoren”, klinkt het.

Lees het gezamenlijk advies.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek