header.home link

ABS wil tijdelijke werklozen inzetten voor de pluk

In de land- en tuinbouwsector is er dringend nood aan helpende handen. Die noodkreet lanceert het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). De sector vraagt dat de vele tijdelijk werklozen ingezet kunnen worden. "Administratief is dat vandaag onmogelijk. We vragen dat dit kan, met behoud van uitkering", legt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme uit. “Mensen die in de situatie tijdelijke werkloosheid door overmacht terechtkomen kunnen zo wat extra bijverdienen als aanvulling op de compensatie die vanuit de overheid voorzien is.”
18 maart 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:53
In de land- en tuinbouwsector is er dringend nood aan helpende handen. Die noodkreet lanceert het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). De sector vraagt dat de vele tijdelijk werklozen ingezet kunnen worden. "Administratief is dat vandaag onmogelijk. We vragen dat dit kan, met behoud van uitkering", legt  ABS-voorzitter Hendrik Vandamme uit. “Mensen die in de situatie tijdelijke werkloosheid door overmacht terechtkomen kunnen zo wat extra bijverdienen als aanvulling op de compensatie die vanuit de overheid voorzien is.”

De sector zit met de handen in het haar omdat veel seizoensarbeiders - meestal uit Polen - uit schrik voor het coronavirus niet naar België komen of terug naar huis gaan. Dat maakt dat er een groot tekort is aan werkkrachten. "De situatie is zeer dringend", aldus Vandamme. “Daarom moet een verlenging van de arbeidsduur voor seizoensarbeiders mogelijk gemaakt worden. De 65 dagen periode moet uitgebreid worden tot minstens het dubbele om voldoende ruim te zitten qua arbeidszekerheid, voor zowel de telers als de hier nog aanwezige seizoensarbeiders.”

Concreet moeten dringend asperges worden geoogst en tomaten en aardbeien worden geplukt. Andere mogelijke werkkrachten waar de sector aan denkt zijn de vele (oudere) scholieren die vandaag thuis zitten, en ook vluchtelingen die in de asielcentra op erkenning wachten.

ABS is ook vragende partij voor een informatie-uitwisselingsplatform over aanwezige seizoenarbeiders in België, om telers die nood hebben aan helpende handen vlotter informatie te kunnen laten uitwisselen onder elkaar.

De landbouworganisatie lijstte verder nog twee prioriteiten op, zoals de garantie van het logistieke kader en een goede afstemming tussen de verschillende beleidsniveaus. “De land- en tuinbouwsector is de basis van de ganse agro-voedingsketen en het cruciaal om deze verder op een goede manier aan de gang te houden”, zegt Vandamme. “Daarom moet de logistieke keten ook op een goede manier kunnen functioneren.”

“Zowel de federale als de regionale overheden nemen initiatieven om ondernemers, zelfstandigen en werknemers te ondersteunen”, aldus Vandamme. “Wij waarderen dat ten zeerste. Zorg daarbij voor een goede afstemming van ondersteunende maatregelen op alle vlakken en faciliteer op alle mogelijke wijzen de toegang tot de kanalen en platformen waar alle informatie te vinden is.”

Daarnaast merkt de landbouworganisatie op dat het hamsteren van consumenten zorgt voor logistieke problemen om alle rekken in de warenhuizen tegen ’s anderendaags weer gevuld te krijgen. “Maar aan ons, land- en tuinbouwers, zal het niet gelegen hebben. Onze land- en tuinbouwers blijven elke dag verse producten leveren aan melkerijen, slachthuizen, veilingen en retailers. Corona of geen corona”, klinkt het in een persbericht.

Wat ook opvalt, is dat de meeste landbouwers-thuisverkopers een duidelijke toename merken van het cliënteel. “Verschillende van onze leden leverden zelfs melk of aardappelen rechtstreeks franchisenemers of bij grootkeukens van rust- en verzorgingstehuizen omdat de distributiecentra niet konden volgen. Vleesveehouders die zelf leveren aan slagerijen draaien dubbele shiften om alles versneden en geleverd te krijgen”, stelt ABS. “In tijden van vermeende schaarste weet de Vlaming zijn buurman-hoeveproducent duidelijk nog meer te waarderen. Voor heel wat van hen is dat een hart onder de riem.”

Tegelijkertijd ziet de landbouworganisatie dat de internationale markten in elkaar zakken. “Er is een vertraagde afname van varkensvlees, pluimveevlees, melkpoeder, suiker, enz. Met alle gevolgen van dien: de prijzen dalen scherp en dreigen op termijn cashproblemen te veroorzaken. Vandaar dat we contact opnamen met landbouwbank Crelan om soepel om te gaan met vragen tot uitstel van afbetalingen”, aldus ABS.

Tot slot wijst voorzitter Vandamme er ook op dat cruciaal is dat alle werkzaamheden op landbouwbedrijven kunnen doorgaan. Veldwerkzaamheden zoals bodembewerking, bemesting, planten, poten en zaaien moeten nu zonder belemmering kunnen aangevat worden. “Dat gebeurt meestal terwijl de boer alleen op de tractor zit, dus dat kan geen problemen opleveren. Bovendien zijn land- en tuinbouwers het gewoon om met strikte bioveiligheidsmaatregelen te werken, zowel in plantaardige als in dierlijke sectoren”, stelt hij.

ABS benadrukt dat het planten en zaaien vandaag belangrijk is om later te kunnen oogsten. “Wat vandaag niet geplant kan worden, zal ook geen vruchten voortbrengen. Dat scenario moet te allen tijde vermeden worden, anders stokt de agrovoedingsketen over een paar maanden omwille van het gebrek aan bevoorrading. Een scenario dat niemand wil: wij niet, de voedingssector niet en ook de consument niet. De voedselbevoorrading moet dus gegarandeerd blijven, ook bij een totale lockdown”, besluit de ABS-voorzitter. 

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek