Aardappelschillen maken stroom voor 12.500 gezinnen
nieuws"BioEnergy is een van de meest geïntegreerde energieprojecten die al in Vlaanderen werden gelanceerd", zegt Emiel Philipsen, gedelegeerd bestuurder van Machiels. Door de omzetting van de aardappelresten in zowel groene stroom als stoom en warmte wordt de basisbrandstof maximaal benut, zegt Philipsen. Farm Frites levert voor BioEnergy 120.000 ton aardappelresten per jaar, afkomstig van de verwerking van een half miljoen ton aardappelen. Farm Frites is een van de grootste inlandse producenten van voorgebakken frieten en andere aardappelproducten. Bij Farm Frites in Lommel werken 350 mensen. Het is daarmee een van de grotere bedrijven in Limburg.
De installatie van BioEnergy is complex. Eerst worden de aardappelresten, vooral schillen, vergist a rato van 12 kubieke meter per uur. Dat restafval verblijft tot 25 dagen in de vergistingstanks. Bij die vergisting ontstaat vooral methaan. Dat gas wordt via gasmotoren omgezet in elektriciteit, stoom en oververhit water. Per jaar zal de installatie 34 tot 46 miljoen kilowattuur groene stroom aan het net leveren, genoeg om 12.500 gezinnen van stroom te voorzien.
Daarnaast brengt de installatie nog 16 tot 21 miljoen kilowattuur thermische energie of stoom voort en nog een iets groter volume aan oververhit water. Dat proces komt vooral Farm Frites ten goede, dat de stoom en het oververhit water gebruikt in zijn productieproces. Aardappelen worden immers met stoom geschild. Het restproduct na de omzetting van de aardappelresten tot energie is een biomeststof en zuiver water.
Ook het proceswater wordt gezuiverd en gerecycleerd en weer in de kringloop gebracht. Voor de zuivering van dat afvalwater via membraantechnologie heeft Farm Frites een beroep gedaan op zowel Machiels als de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. 75 procent van het proceswater wordt gerecupereerd. "Het project BioEnergy past perfect in de nieuwe strategie die de groep Machiels twee jaar geleden heeft aangenomen", zegt Philipsen. Machiels wil zich voortaan vooral engageren in projecten die economie en ecologie verzoenen.(KS)
Bron: De Tijd