Aardappelplaag beter te bestrijden met drone en artificiële intelligentie

Met een drone en artificiële intelligentie kan het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) sneller ziekten opsporen in aardappelen. “Dit moet de landbouwer in de toekomst toelaten om de aardappelplaag veel gerichter te gaan bestrijden, wat beter is voor het milieu, de landbouwer en de mens”, aldus onderzoeker Ruben Van De Vijver.

28 april 2022  – Laatst bijgewerkt om 28 april 2022 15:58
drones in de landbouw

Er worden heel wat aardappelen geteeld in ons land. In warme en vochtige teeltseizoenen moet een aardappelteler zijn areaal soms wel tot 18 keer behandelen tegen phytophthora, een hardnekkige schimmelziekte die ook wel aardappelplaag wordt genoemd. Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen, wordt vaak het hele aardappelveld bespoten.

Volgens onderzoeker Ruben Van De Vijver moet dat in de toekomst anders kunnen. Dat wil hij doen met een drone die uitgerust is met een infraroodcamera die in beelden kan maken in heel hoge resolutie. In de zee van foto’s die de drone neemt, helpt artificiële intelligentie om snel patronen te herkennen. Op die manier kan je op de beelden zien of planten ziek zijn of niet. “Rood op de kaart is niet goed, groen en blauw zijn zones waarop geen aardappelziekte is vastgesteld”, zegt Van De Vijver.

Deze kaarten worden automatisch doorgestuurd naar het spuittoestel van de boer. Dankzij deze informatie en precisietechnologie in de machine hoeft de landbouwer niet langer preventief te behandelen of zijn hele veld te gaan besproeien, maar kan hij enkel de plekken behandelen waar er daadwerkelijk een infectie wordt vastgesteld. “Zo kan een verdere uitbraak vermeden worden”, aldus de ILVO-onderzoeker.   

Hij wijst erop dat de aardappelziekte een gevaarlijke ziekte is die financieel grote gevolgen kan hebben voor de landbouwer. “Eens een paar planten geïnfecteerd verspreid die zich razendsnel op het veld. Bovendien kan je op zeven dagen van een infectie naar een dode plant gaan. Dus voor landbouwers is het belangrijk om telkens een heel recente weergave te hebben van de toestand op het veld”, klinkt het.

Momenteel bevindt de toepassing nog in een experimentele fase. Vanaf komende zomer kunnen landbouwers zich inschrijven om deel te nemen aan het project. Het gaat nog om een opstart, maar het zou kunnen dat de technologie ook gebruikt kan worden in het opsporen van onkruid en andere ziektes.

80 procent minder sproeien dankzij slimme drone
Uitgelicht
Een automatische drone - zonder piloot dus – vloog voor het eerst met een hoogtechnologische camera over een maïsveld in Merelbeke. De drone was gekoppeld aan 5G en artificiël...
25 juni 2021 Lees meer

Bron: Wetenschap uitgedokterd / VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek