Aardappelareaal in VS stabiel ondanks hoge prijs

Dit voorjaar zouden de Amerikaanse aardappeltelers een areaal van 235.682 hectare consumptieaardappelen gepoot hebben, een stijging van 202 hectare in vergelijking met het jaar voordien. De status-quo is opmerkelijk aangezien dit areaal naar Amerikaanse maatstaven eerder bescheiden is en de prijzen voor de oogst van vorig jaar de boeren konden bekoren.
8 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Dit voorjaar zouden de Amerikaanse aardappeltelers een areaal van 235.682 hectare consumptieaardappelen gepoot hebben, een stijging van 202 hectare in vergelijking met het jaar voordien. De status-quo is opmerkelijk aangezien dit areaal naar Amerikaanse maatstaven eerder bescheiden is en de prijzen voor de oogst van vorig jaar de boeren konden bekoren.

"Op basis van de hoge prijzen had ik op een stijging van het areaal met ruim acht procent gerekend", zegt analist Bruce Huffaker. Bij de United Potato Growers of America is men alvast blij dat het areaal stabiel blijft. De organisatie werd vier jaar geleden opgericht om de aardappeltelers beter te informeren over vraag en aanbod.

"We zijn tevreden dat de telers geluisterd hebben naar ons advies en zich dus niet laten leiden hebben door de hoge prijzen van de voorbije maanden", zegt Lee Frankel, voorzitter van de United Potato Growers of America. Hij drukt de boeren op het hart om hun aanvoer goed af te stemmen op de vraag, zodat de teelt winstgevend kan blijven.

Het Amerikaanse landbouwministerie denkt dat het weer een grote rol gespeeld heeft bij de huidige ontwikkelingen van het aardappelareaal. "Door slecht weer werden minder aardappelen gepoot, wat vooral het geval is in North Carolina, Texas en Mississippi", zo luidt het.

Bij onze noorderburen wil de Nederlandse Akkerbouw Vakbond telers overtuigen om hun aardappelareaal in te krimpen. In ons land levert het ABS inspanningen om een dergelijk systeem op te starten. Niettemin is het aardappelareaal dit jaar fors toegenomen. 

 

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek