Aantal landbouwers in Limburg en Antwerpen stijgt weer

Voor het eerst in twintig jaar is het aantal landbouwbedrijven in Limburg lichtjes toegenomen, blijkt uit provinciale statistieken. Ook de provincie Antwerpen noteert voor het tweede jaar op rij een lichte stijging. In de andere Vlaamse provincies blijft het aantal boerderijen wel dalen. “De laatste jaren was de forse daling al afgeremd, maar in 2019 telden we opnieuw 2.852 actieve landbouwbedrijven”, aldus Limburgs gedeputeerde Inge Moors, verantwoordelijk voor landbouw.
23 juli 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:55

Voor het eerst in twintig jaar is het aantal landbouwbedrijven in Limburg lichtjes toegenomen, blijkt uit provinciale statistieken. Ook de provincie Antwerpen noteert voor het tweede jaar op rij een lichte stijging. In de andere Vlaamse provincies blijft het aantal boerderijen wel dalen. “De laatste jaren was de forse daling al afgeremd, maar in 2019 telden we opnieuw 2.852 actieve landbouwbedrijven”, aldus Limburgs gedeputeerde Inge Moors, verantwoordelijk voor landbouw.

Sinds 2001 verdwenen er meer dan tweeduizend landbouwbedrijven in Limburg. “Twintig jaar geleden waren er meer dan 5.000 bedrijven, in 2018 waren nog 2.824”, zegt gedeputeerde Inge Moors (CD&V), verantwoordelijk voor landbouw. “De laatste jaren was de forse daling al afgeremd, maar in 2019 telden we opnieuw 2.852 actieve landbouwbedrijven.”

Jonge boeren gaan in Limburg vooral aan de slag in de fruitteelt. “De groei van het aantal landbouwbedrijven is vooral een gevolg van de vraag naar nevenproducten, zoals bioproducten”, weet Inge Moors. “De laatste vijf jaar steeg het aantal biologische landbouwbedrijven in Limburg van 47 naar 77. Deze stijging komt overeen met de Vlaamse gemiddelde stijging van ongeveer 64 procent.”

Acht op de tien Limburgse producenten van hoeve- en streekproducten zagen hun verkoop toenemen. “Het aantal landbouwbedrijven in korte-ketenverkoop neemt al langer toe,” aldus gedeputeerde Inge Moors. “Limburg telt nu al een 350-tal boerderijen met een hoevewinkel of automaat. Dat is een verdrievoudiging in tien jaar tijd. In heel Vlaanderen is er op tien jaar sprake van een verdubbeling.” Steeds meer landbouwers zetten hun boerderijen ook open voor kwetsbare groepen. “Onze provincie heeft nu 131 zorgboerderijen. In 2008 waren dat er nog maar 58 actieve zorgboerderijen.”

In de andere Vlaamse provincies blijft het aantal boerderijen wel dalen. Alleen de provincie Antwerpen noteert, voor het tweede jaar op rij al, een lichte stijging. “Het is fijn dat er nog steeds jongeren met passie voor de stiel klaar staan om een landbouwbedrijf over te nemen of op te starten”, reageert zegt Bram Van Hecke van Groene Kring, de jongerenorganisatie van de Vlaamse land- en tuinbouwsector. “Het is ook goed om te zien dat de diversiteit toeneemt, met zorgboerderijen, biolandbouw, korte keten...”

“Al blijft het toch een uitdaging”, gaat Bram Van Hecke verder. “Jonge boeren die willen starten, vinden zeer moeilijk grond om landbouw op te bedrijven. Zonder grond, geen landbouw. Maar die grond wordt steeds schaarser en duurder. Tegelijkertijd blijft het inkomen van landbouwers nog steeds ondermaats. Dat klopt niet. Jonge landbouwers zijn ondernemers van wie een grote veelzijdigheid wordt gevraagd.”

In de jaren 2010-2019 kreeg in Vlaanderen 1.960 hectare agrarisch gebied een andere bestemming. “Al kwam er ook 360 hectare agrarisch gebied bij, zodat netto het verlies over een periode van tien jaar beperkt bleef tot 1.600 hectare”, duidt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir in een antwoord op een schriftelijke vraag van Jeremie Vaneeckhout (Groen).

In de periode 2010-2019 verdween netto het grootste landbouwareaal in West-Vlaanderen (580 ha), gevolgd door de provincie Antwerpen (330 ha), Oost-Vlaanderen (320 ha), Vlaams-Brabant (190 ha) en Limburg (180 ha). De nieuwe bestemming van het 1.960 ha groot agrarisch gebied was in de meeste gevallen industrie (740 ha), recreatie (390 ha), wonen (250 ha), bos (55 ha), natuur (20 ha) en ‘overige groen’ (95 ha).

“Dan zijn er nog de vele problemen met het verkrijgen van vergunningen, als men bijvoorbeeld een stal wil bouwen, ook al voldoet die aan de meest progressieve milieunormen”, klink het bij Groene Kring. “Het imago van de sector is niet positief. Voor jonge landbouwers, die heel sterk bezig zijn met het milieu en hun omgeving, die hun uiterste best doen om duurzaam, gezond en lekker voedsel te produceren, is het vaak een domper om te zien hoe ze door de buitenwereld niet worden gewaardeerd.”

Bron: HBvL / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek