header.home link

Aantal AVP besmettingen in Duitsland stijgt richting 50

6 oktober 2020

Het aantal wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest in Duitsland loopt op. De nieuwe gevallen zijn allemaal gelokaliseerd in de deelstaat Brandenburg. De dode wilde zwijnen zijn in het eerste kerngebied gevonden. “We zijn niet verbaasd dat het aantal vondsten blijft stijgen”, klinkt het bij experten. “Uit onderzoek is gebleken dat Afrikaanse varkenspest waarschijnlijk al in juli in Brandenburg is geïntroduceerd. De komende dagen verwachten we nog meer vondsten.”

Het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) heeft afgelopen weekend Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij meerdere gevonden karkassen. “De nieuwe karkassen zijn allemaal gevonden binnen het oorspronkelijke kerngebied, in Spree-Neisse nabij de grens met Oder-Spree”, reageert het FLI.

In het tweede kerngebied rond Bleyen in het district Märkisch-Oderland, 60 kilometer verder naar het noorden van Duitsland, zijn tot dusver geen nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest ontdekt. De laatste besmetting daar dateert van 30 september. “In het gebied wordt de hand gelegd aan de laatste werkzaamheden aan de elektrische afrastering”, klinkt het nog.

In totaal staat de teller nu op 49 besmettingen onder wilde zwijnen in Brandenburg, de varkenshouderij is tot op heden nog steeds vrij van het virus.

We willen vermijden dat het virus in AVP-vrije delen van het land terechtkomt en vroege opsporing mogelijk te maken

Duitse autoriteiten

In heel Duitsland wordt er ondertussen intensiever op wilde zwijnen gejaagd. Aanvankelijk werd alleen de jacht in beperkingszones opgevoerd, maar de maatregelen werden door het ministerie van consumentenbescherming uitgebreid. “We willen vermijden dat het virus in AVP-vrije delen van het land terechtkomt en vroege opsporing mogelijk te maken”, klinkt het.

In de afgebakende gebieden rond besmettingshaarden is echter niet toegestaan om op wilde zwijnen te jagen. “Daar geldt nog een voorlopig jachtverbod voor alle diersoorten”, aldus de Duitse autoriteiten. “We willen de wilde zwijnen niet afschrikken voordat de gebieden volledig zijn omheind. Als mogelijk besmette wilde zwijnen schrikken en verder trekken naar andere gebieden dan wordt de situatie allen maar erger.”

Bron: Nieuwe oogst / Boerenbusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek