header.home link

Aanrijdingen van dieren op het spoor veroorzaken uur vertraging per dag

30 november 2021

Een aanrijding van een pony op het spoor in Balegem bij Oosterzele heeft het spoorverkeer maandag twee uur lamgelegd. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Infrabel meldde eerder dit jaar dat het Belgische spoorverkeer in 2020 gemiddeld een uur vertraging per dag opliep door aanrijdingen van wild of meldingen van loslopende dieren op het spoor. Bij de meldingen van loslopende dieren in 2020 stond de koe bovenaan.

Lees meer over:
Infrabel_bescherm je dieren

Het incident met de pony deed zich maandagochtend voor. Het dier, dat uit de weide ontsnapt was, werd geschept door een trein en overleed als gevolg hiervan. Spoorwegbeheerder Infrabel roept eigenaars van dieren op om een goede omheining te voorzien. Problemen doen zich overigens niet alleen voor bij landbouwdieren, ook gezelschapsdieren en wild geven regelmatig problemen op het spoor. “Het gebeurt vaak dat er dieren op de sporen lopen", zegt Thomas Baeken, de woordvoerder van Infrabel. "We hebben, bij wijze van spreken, al de hele dierentuin op de sporen gehad."

We hebben, bij wijze van spreken, al de hele dierentuin op de sporen gehad

Thomas Baeken - woordvoerder Infrabel

Eerder dit jaar maakte de spoorwegbeheerder bekend dat het treinverkeer in België in 2020 gemiddeld een uur vertraging per dag opliep door aanrijdingen of meldingen van loslopende dieren op het spoor. In 2020 werden er 45 dieren aangereden en kwamen er 155 meldingen binnen van loslopende dieren op of aan het spoor. Op vlak van aanrijdingen gaat daarbij voornamelijk herten en reeën, terwijl honden en everzwijnen op plaats twee en drie komen. Op het lijstje van Infrabel staat ook één koe. Een pony kwam daar in 2020 niet op voor. Deze aanrijdingen hadden in totaal 5.342 minuten vertraging tot gevolg.

Koeien het vaakst aangetroffen op het spoor

In veel gevallen leiden loslopende dieren op het spoor niet tot aanrijdingen, maar zij kunnen wel vertraging van het spoorverkeer veroorzaken. Na een melding van loslopende dieren op het spoor gaan treinbestuurders langzamer rijden of zelfs stoppen. Vorig jaar ontving Infrabel 155 meldingen over loslopende dieren op of naast het spoor. Daarbij scoren landbouwdieren wel hoog. De meest voorkomende loslopende dieren zijn koeien (45), gevolgd door schapen (26) en paarden (25). Als gevolg van deze meldingen liep het treinververkeer 15.448 minuten vertraging op. Samen met de aanrijdingen ging het in 2020 dus om 20.792 minuten vertraging, wat neerkomt op een uur vertraging per dag.

De cijfers van Infrabel laten zien dat het aantal incidenten met loslopende dieren op het spoor hoger ligt dan ik voorgaande jaren. Deze stijging was voor het staatsbedrijf aanleiding om in het najaar van 2020 een sensibiliseringscampagne te starten onder de noemer “Bescherm je dieren in de buurt van het spoor.”

Sensibiliseringscampagne om groeiend aantal incidenten te stoppen

Hierbij was de boodschap: houd je hond goed aan de leiband en zorg voor goede omheiningen van je weiden of akkers. Onderdeel van de sensibiliseringscampange was ook een flyer met tips over een deugdelijke omheining waarbij de afsluiting voldoende hoog moet zijn en onderaan voldoende laag.

Behalve de stiptheid van het treinverkeer is ook het dierenwelzijn in gedrang, benadrukt Infrabel. Bovendien zorgen aanrijdingen, naast vertragingen ook voor bijkomende kosten. Zo worden bijvoorbeeld ook altijd mensen ter plaatse moeten gestuurd bij een aanrijding. Infrabel laat eigenaars van de dieren niet altijd opdraaien voor de kosten. "Als het de eerste keer is, dan blijft het vaak bij een gesprek en een verwittiging. Als er meerdere keren een dier van dezelfde eigenaar op de sporen loopt, dan kan de eigenaar wel ter verantwoording geroepen worden voor de kosten."

Aanbeveling+omheining
Uitgelicht
Vanaf deze week worden er Schotse hooglanders ingezet om de spoorwegberm in Dilbeek te begrazen. Agentschap Natuur en Bos zet over heel Vlaanderen duizenden runderen en ook an...
8 juni 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek