header.home link

Aanplantsubsidie steunt West-Vlaamse landbouwers en boomkwekers

10 februari 2021

De Provincie West-Vlaanderen lanceerde eind november een aanplantsubsidie voor land- en tuinbouwers die een beplantingsplan tot uitvoering brengen in het kader van een vergunningsdossier of die hun bedrijf beter willen integreren in het landschap. “Concreet kunnen ze rekenen op 75 procent terugbetaling als ze hun streekeigen plantmateriaal aankopen bij West-Vlaamse boomkwekers”, klinkt het.

Lees meer over:
aanplantsubsidie_Inagro

Wie wil bouwen of verbouwen moet een vergunning aanvragen. Dat geldt ook voor land- en tuinbouwers. Vergunningverlenende overheden hechten echter veel belang aan de integratie van land- en tuinbouwbedrijven in het landschap. Meestal is een beplantingsplan zelfs standaard onderdeel van een omgevingsvergunningsaanvraag. De Provincie West-Vlaanderen geeft land- en tuinbouwers dit plantseizoen financiële steun bij de uitvoering van dat beplantingsplan.

“Met die tegemoetkoming geven we zowel de land- en tuinbouwers als de boomkwekers een duwtje in de rug in deze economisch moeilijke tijden”, vertelt gedeputeerde Bart Naeyaert. Het initiatief kadert in het relanceplan van de Provincie West-Vlaanderen voor de land- en tuinbouwsector.

Win-winsituatie voor West-Vlaamse landbouwer én boomkweker

Net als veel andere sectoren voelen land- en tuinbouwers de coronacrisis op diverse vlakken. Daarom steunt de Provincie West-Vlaanderen de sector via een relanceplan. Een subsidie van 75 procent voor de aankoop van streekeigen plantgoed bij een West-Vlaamse boomkweker is een van de actiepunten. “Zo ondersteunen we land- en tuinbouwers die hun bedrijfsintegratie realiseren of die hun bedrijf beter willen integreren in het landschap”, zegt Bart Naeyaert. “Tegelijk stimuleren we de afzet van plantgoed uit de West-Vlaamse boomkwekerij.”

Heel wat land- en tuinbouwbedrijven gingen al op het aanbod in. “Enkele dagen na de lancering kregen we al aanvragen binnen”, weet Bart Naeyaert. “En dat is sindsdien niet meer gestopt. We kunnen de aanplantsubsidie nu al een groot succes noemen.” Tot nu toe dienden 44 bedrijven al een aanvraag in.

aanplantsubsidie-akker_Inagro

Inagro begeleidt landbouwbedrijven bij landschappelijke integratie

Een vergunning krijgen is vandaag niet evident, zeker niet in landschappelijk waardevol agrarisch gebied. In een goed vergunningsdossier mag een plan voor de integratie in het landschap dan ook niet ontbreken. “Een grotere omvang impliceert immers ook meer belangstelling voor de integratie in het landschap”, zegt Timo Platteau, adviseur bedrijfsintegratie bij Inagro. “Wie rekening houdt met de omgeving, creëert een draagvlak voor landbouw in de maatschappij.”

Land- en tuinbouwers kunnen bij Inagro aankloppen voor advies bij hun landschappelijke integratie. “Met een concreet plan en een goede motivatie willen we de kans op een succesvolle afloop van de vergunningsprocedure verhogen”, klinkt het.


De periode december-februari is het ideale plantseizoen voor bomen en struiken. Net daarom dienen deelnemende landbouwbedrijven het plantgoed aan te kopen tussen 1 december 2020 en 28 februari 2021. Ze kunnen hun aanvraagformulier en facturen indienen tot eind april. Alle praktische info over de subsidie is te vinden op www.inagro.be/plantgoedsubsidie.

Land- en tuinbouwbedrijven die advies willen inwinnen over landschappelijke integratie, kunnen contact opnemen met Inagro via bedrijfsintegratie@inagro.be.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek