nieuws

West-Vlaanderen koploper biologische teelt

nieuws
In 2004 bewerkten in West-Vlaanderen 56 bedrijven samen 612 hectoren op biologische wijze. De provincie is daarmee voor biologische groenteteelt en melkveehouderij de nationale koploper. Cijfers tonen bovendien aan dat de consument de weg naar bio blijft vinden. In het voorbije seizoen steeg de consumptie van versproducten met 5,3 procent, terwijl de gangbare teelt volgens De Standaard een omzetdaling van 3,3 procent moest incasseren.
8 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
In 2004 bewerkten in West-Vlaanderen 56 bedrijven samen 612 hectare op biologische wijze. De provincie is daarmee voor biologische groenteteelt en melkveehouderij de Belgische koploper. Cijfers van het Interprovinciaal Proefcentrum tonen bovendien aan dat de consument de weg naar bio blijft vinden. In het voorbije seizoen steeg de consumptie van versproducten met 5,3 procent, terwijl de gangbare teelt een omzetdaling van 3,3 procent moest incasseren, aldus De Standaard.

"Statistieken over de biologische landbouw van de voorbije jaren geven al gauw de indruk van een tanende sector in moeilijkheden", weet studiedirecteur biologische teelt Lieven Delanote. Maar niets blijkt minder waar. Het marktaandeel van de biologische consumptie van versproducten steeg begin dit jaar met 1,6 procent. Eieren (8,3 procent) en groenten (3,6 procent) springen daar nog eens bovenuit. Opvallend veel van die verse groenten of zuivel worden gewoon thuis op het bedrijf (9,5 procent) of op de markt (8 procent) verkocht.

"Biologische boeren zijn trotse boeren", vertelt Diederik Steyaert van de biologische hoeve De Zaaier in Ruddervoorde. "We willen maar al te graag laten zien waar alles vandaan komt en hoe we onze prachtige producten op een andere manier kweken". Volgens Delanote toont ook de gangbare landbouw steeds meer interesse voor de vaak innoverende en creatieve manier van werken van deze kleine sector. "Biologische landbouw is een trendsetter en daar probeert ons proefcentrum in te helpen".

Met ondersteuning van Vredeseilanden en de provincie krijgt straks het samenwerkingsverband Bioboeren Brugse Ommeland gestalte. Een eerste hoogtepunt in die samenwerking zijn de gezamenlijke opendeurdagen van 17 en 18 september op een aantal biologische bedrijven. Drie biobedrijven rond Brugge gaan nog een stap verder. "Wij hebben een bewegwijzerde landelijke fietstocht van veertig kilometer uitgetekend waarbij de drie biobedrijven afzonderlijk kunnen bezocht worden", vertelt Diederik Steyaert. "We zijn ervan overtuigd: samen staan we sterker".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek