Vorig ongeluk met fruitkoelcel bijna twintig jaar oud

"Ongevallen met Ultra Low Oxygen of ULO-koelsystemen, zoals in Watervliet, zijn zeer uitzonderlijk," zegt brandweercommandant Leers van de Truiense brandweer in Het Belang van Limburg. In zijn zone zijn er heel wat fruittelers die werken met dergelijke koelcellen. "Het is bijna twintig jaar geleden dat er nog een dodelijk ongeval te betreuren viel", weet de commandant. Een ULO-cel is een veilig systeem, maar heeft één zwak punt, zoals in Watervliet bleek: het controleluikje.
7 juni 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
"Ongevallen met Ultra Low Oxygen of ULO-koelsystemen, zoals in Watervliet, zijn zeer uitzonderlijk," zegt brandweercommandant Leers van de Truiense brandweer in Het Belang van Limburg. In zijn zone zijn er heel wat fruittelers die werken met dergelijke koelcellen. "Het is bijna twintig jaar geleden dat er nog een dodelijk ongeval te betreuren viel", weet de commandant. Een ULO-cel is een veilig systeem, maar heeft één zwak punt, zoals in Watervliet bleek: het controleluikje.

Het laatste dodelijk ongeval gebeurde in de Belgische Fruitveiling. Een externe schildersfirma voerde werken uit boven de ULO-koelcellen. Een van de werknemers opende het controleluik en leunde naar binnen om een appel te grijpen. Het plotse zuurstoftekort werd de man fataal. Hij viel naar beneden en hulp kon niet meer baten.

Volgens fruitteler Marc Bels uit Brustem wordt er alles aan gedaan om elk risico uit te sluiten. Het systeem voorziet dat de grote poort van de koelcel hermetisch afgesloten wordt en vrijwel niet te openen is als de koeling aanstaat. "Naast de zware vergrendeling houden nog twee veiligheidssloten de deur dicht. Om de twee laatste sloten te ontgrendelen is serieuze mankracht nodig. Voor kinderen is het haast onmogelijk", weet Bels. Het hele systeem is computergestuurd.

Helaas is er één zwak punt, maar dat is dan ook een onontbeerlijke schakel in het systeem: het controleluik. Het vierkante luik van 80 cm2 is nodig om elke twee weken een controle uit te voeren op stikstof en CO2-gehalte. In normale omstandigheden zit de koelcel vol fruit gestouwd, waardoor de controlethermometer en bewaarappels binnen handbereik zijn.

"Als fruitteler ken je de gevaren en weet je dat het inademen van de ontsnappende lucht bij het openen van het luik uit den boze is. De lucht bevat slechts 2 procent zuurstof en naargelang de variëteit 1 à 2 procent koolstofdioxide om de vruchten in ruststand te brengen," besluit Marc Bels.

Berichtgeving over het ongeluk met de fruitkoelcel in Watervliet: 6/6/06: Halfuur in fruitkoelcel wordt jongetje fataal

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek