"Voorstel zet driekwart miljoen banen op de tocht"
nieuwsEen goeie week geleden beloofden de Europese WTO-onderhandelaars om de markttoegang voor de handelspartners te verhogen. Verder herbevestigde de EU zijn voornemen om de handelsverstorende steun met 70 procent te verminderen. Deze maatregel impliceert de internationale verankering van de Mid Term Review en zal de Europese boeren geen inkomenssteun kosten. Tot slot is de EU ook bereid om te praten over een termijn waarbinnen de exporsubsidies moeten afgebouwd worden. Landen als de VS, Australië en Brazilië willen dat Europa zijn douaneheffingen nog verder afbouwt.
Maar de landbouworganisaties in Europa vinden dat de beloftes nu al te verregaand zijn. De Franse boerenvakbond FNSEA heeft er vorige week bij de Franse regering al op aangedrongen om het voorstel te torpederen en volgens de Belgische Confederatie van Bietenplanters (CBB) zijn op deze manier de ingrijpende suikervoorstellen van de Commissie al een feit zonder dat de Europese landbouwministers hun fiat gegeven hebben. Ook volgens Boerenbond is de Britse eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson zijn boekje te buiten gaan met zijn ultiem voorstel.
De invoer van weinig milieu- en diervriendelijke en dus goedkope landbouwproducten zal massaal toenemen. Met de verlaagde douaneheffingen zal het vers of gekoeld ontbeend rundvlees van Braziliaanse origine tot 52 procent goedkoper zijn dan Europees rundvlees, zo luidt het in Boer&Tuinder. Zelfs indien de EU rundvlees als 'gevoelig product' definieert, zal het prijsverschil nog steeds 41 procent bedragen. Gelijkaardige scenario's zullen zich volgens de Boerenbond voordoen bij andere vleesproducten, bepaalde zuivelwaren en bij meerdere fruit- en groentesoorten.
Dit betekent volgens de Boerenbond zonder meer een "verraad" aan het contract dat de Europese landbouwers sloten met de Europese burgers. De vakorganisatie wijst er ook op dat de huidige onderhandelingsronde al lang geen ontwikkelingsronde meer is, zoals oorspronkelijk nochtans was vooropgesteld. Ook arme landen zullen in de toekomst hun landbouwmarkten immers verder moeten openen. Dit betekent de doodsteek voor de lokale familiale landbouw in veel ontwikkelingslanden, luidt het.
De Boerenbond gaat zijn standpunt toelichten in een brief aan de bevoegde federale en regionale ministers. Zij hebben de mogelijkheid om dit voorstel op Europees niveau opnieuw ter discussie te stellen, besluit het persbericht.