nieuws

Voedselverspilling werkt watertekort in de hand

nieuws
Ongeveer een derde van de voeding die consumenten in de Verenigde Staten en andere geïndustrialiseerde landen aankopen, belandt finaal in de vuilbak. Verspild voedsel is ook verspild water, benadrukt de FAO in een nieuw rapport dat opgesteld werd in samenwerking met twee instellingen die zich bekommeren om het internationale waterbeheer. De auteurs van de studie roepen de regeringsleiders op om de voedselverspilling tegen 2025 te halveren. Zoniet zullen watertekorten onder meer de mondiale voedselproductie steeds meer hypothekeren.
27 augustus 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:44
Ongeveer een derde van de voeding die consumenten in de Verenigde Staten en andere geïndustrialiseerde landen aankopen, belandt finaal in de vuilbak. Verspild voedsel is ook verspild water, benadrukt de FAO in een nieuw rapport dat opgesteld werd in samenwerking met twee instellingen die zich bekommeren om het internationale waterbeheer. De auteurs van de studie roepen de regeringsleiders op om de voedselverspilling tegen 2025 te halveren. "Zoniet zullen slinkende watervoorraden een zware hypotheek leggen op de voedselproductie in de toekomst", zegt FAO-medewerker Pasquale Steduto.

Om voedsel te produceren, is heel wat water nodig. Indien de voedselverspilling kan teruggedrongen worden, zou er heel wat meer water ter beschikking komen van huishoudens. En ook van landbouwers, die er vervolgens gewassen mee kunnen telen die wél geconsumeerd worden. Maar er is dus werk aan de winkel. In de Verenigde Staten bedraagt de waarde van het voedsel dat op jaarbasis in de vuilnisemmer belandt maar liefst 48 miljard dollar.

Dat is alsof je uit een kraantje 40 triljoen liter water laat wegvloeien naar de riool, zo staat te lezen in het rapport. Het gaat om een volume dat volstaat om in de huishoudelijke behoeften van een half miljard mensen te voorzien. In de tekst wordt geen ranglijst opgemaakt van voedselverspillers, maar het is wel zo dat in Europa gelijkaardige hoeveelheden voedsel weggegooid worden. Uit eerdere studies is gebleken dat de Britten eveneens een derde van hun voedselaankopen in de vuilbak doet belanden, waarbij in opmerkelijk veel gevallen de originele verpakking niet eens werd opengedaan.

"Op die manier is het niet uitgesloten dat de helft van het water dat vandaag naar de wereldwijde voedselproductie vloeit zuivere verspilling is", zegt onderzoekster Charlotte de Fraiture van het International Water Management Institute (IWMI). Nochtans staan zowel de voedselproductie als het waterverbruik onder toenemende druk door de groeiende wereldbevolking, de productie van biobrandstof en de productie van waterverslindende eetwaren zoals rundvlees. Vooral in Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië dreigen op termijn fameuze watertekorten.(KS)

Meer informatie: Saving Water: From Field to Fork

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek