Vlaamse kwaliteitsgarnaal gaat 'Purus' heten
nieuws"Al jaren worden we op de veiling onderbetaald voor onze garnalen: nauwelijks 3 euro per kilo. Dat zou nog net leefbaar zijn, als we elke dag minstens 500 kilo garnalen zouden vangen. Maar gemiddeld vangen we 350 kilo per dag. En wat de toestand helemaal frustrerend maakt, is dat elke kilo van onze garnalen in de winkel wel verkocht raakt voor 12 tot 15 euro per kilo. Er wordt wel degelijk winst gemaakt, behalve door de groep die er het hardst voor werkt: de vissers", zegt Deman.
Daarom trekt Kurt, samen met acht collega-vissers, nu zelf de markt op. "Vanaf eind juli, begin augustus ligt onze Purus in de winkel. Dat wordt de enige echte Vlaamse grijze garnaal. Want er zijn veel winkels en warenhuizen die hun garnalen aanprijzen als echte Oostendse of Zeebrugse, terwijl ze in werkelijkheid uit Nederland of Duitsland komen", luidt het.
Purus-garnalen worden verkocht in pakjes van 250 gram. "En dit slechts één dag nadat ze gevangen zijn. Zeevers, zonder bewaarmiddelen. Op de verpakking komt een lachend garnaaltje. Dat logo moet een begrip worden. Elke klant moet het meteen zien liggen in de winkelrekken. Het garnaaltje werd bedacht door een marketingbureau, net als de merknaam, omdat wij vissers daar geen verstand van hebben. Maar verder doen we alles zelf", aldus Deman.
Nog voor de merkgarnalen in de winkels liggen, hebben ze van de Vlaamse overheid al het kwaliteitslabel streekproduct.be meegekregen. Vreemd, aangezien de vissers hun garnalen vooral in Nederlandse wateren vangen. "Klopt", zegt visser Deman. "Maar eenmaal gevangen, worden de garnalen aan boord van onze schepen meteen op Vlaamse wijze gekookt. Volgens een speciaal recept, met veel zout".
Meer informatie: Vlaamse grijze garnaal