Vijf nieuwe producten krijgen streekproduct-label
nieuwsIn totaal werden al 83 producten als streekproduct erkend. Vlaams-Brabant voert met 21 producten op de lijst de rangschikking aan, gevolgd door West- en Oost-Vlaanderen die er elk 17 hebben. Bijzonder aan de laatste erkenningsronde is dat er ook voor het eerst een product uit Brussel het label heeft gekregen. De Brusselse bloempanch is een pens waarin ui, boekweitbloem, spekvetteerlingen en varkensbloed worden verwerkt.
De Postelse abdij voert het eerste erkend streekproduct van een abdij aan. De paters uit Mol-Postel maken al zestig jaar hun eigen kaas. Alle kazen worden bereid met melk van koeien die grazen in naburige weiden. Ondertussen worden de kazen ook in de supermarkt verdeeld. Het Pajottenland heeft met zijn appel-perenwijn een nieuw erkend streekproduct. De wijn is te vergelijken met cider, maar dan niet-bruisend.
West-Vlaanderen telt twee nieuwe streekproducten. De Avelgemse perentaart wordt gemaakt volgens een recept van schrijver Stijn Streuvels, ooit bakker in Anzegem. In het meest zuidelijke punt van West-Vlaanderen, lust men graag een piro. Dat is een kruidig varkensvleesworstje verwerkt in pistoletdeeg. Daarvoor wordt samengewerkt met de plaatselijke slagers.(GL)