nieuws

Vijf jaar celstraf voor Diksmuidse hormonenbaron

nieuws
De correctionele rechtbank van Veurne heeft vetmester Willem Van Der Bauwhede (43) uit Woumen bij Diksmuide veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf en een boete van ongeveer 200.000 euro. Bij twee controles op zijn bedrijf werden diverse hormonale producten gevonden. De rechter noemde Van Der Bauwhede een onverbeterlijke recidivist die groot geldgewin laat prefereren boven de volksgezondheid. In het verleden werd de hormonenboer reeds vier keer veroordeeld en nu nog lopen er twee nieuwe gerechtelijke onderzoeken tegen hem.
18 november 2003  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
De correctionele rechtbank van Veurne heeft vetmester Willem Van Der Bauwhede (43) uit Woumen bij Diksmuide veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf en een boete van ongeveer 200.000 euro. Bij twee controles op zijn bedrijf werden diverse hormonale producten gevonden.

De rechter noemde Van Der Bauwhede een onverbeterlijke recidivist die groot geldgewin laat prefereren boven de volksgezondheid. In het verleden werd de hormonenboer reeds vier keer veroordeeld en nu nog lopen er twee nieuwe gerechtelijke onderzoeken tegen hem.

De zaak dateert van 8 november 1997. Toen viel de inspectie van het ministerie van Landbouw samen met enkele speurders binnen in het bedrijf van de Diksmuidse landbouwer. Er werden restanten van hormonale producten gevonden in drie verschillende auto's. Ook een tiental runderen testte positief op vijf hormonale producten. Bij een nieuwe huiszoeking op 26 november 1997 werd 500 cc hormonale producten gevonden in een hondenbak. Enkele residuen werden ook teruggevonden in een leeg berghok en een vrachtwagen van het bedrijf.

De vetmester kon ontkomen, maar na een vlucht van een viertal maanden werd hij toch gearresteerd. Die arrestatie bleek evenwel nietig door een communicatiefout tussen de onderzoeksrechter en de speurders. Tijdens zijn aanhouding bekende de vetmester progesteron te hebben toegediend aan zijn runderen. Kan er twijfel zijn over de wettigheid van die bekentenissen, dan geldt dit volgens de rechter niet voor de bekentenissen die Van Der Bauwhede later spontaan deed bij de onderzoeksrechter.

De vetmester had zelf om een gesprek met de onderzoeksrechter gevraagd en legde een cassette voor met een gesprek tussen hem en zijn beweerde leverancier. Hij hoopte zo strafuitsluiting te krijgen, maar voor een recidivist gaat dit wettelijk niet. Bovendien bleken zijn aantijgingen niet correct.

De rechtbank veegde de argumenten van tafel die meester Hans Rieder had opgeworpen over de volgens hem onwettig verkregen bewijslast. Er was voor het gerechtelijk onderzoek een uitvoerig informatief onderzoek gebeurd door de Veurnse BOB met onder meer observaties en een misdaadanalyse. De stukken uit dat onderzoek zaten echter niet in het dossier. Volgens Rieder waren er tijdens dat onderzoek diverse schendingen van de privacy en het recht van de verdediging gebeurd. De rechtbank was echter van mening dat de bewijsgaring op een correcte manier was gebeurd.

Volgens de rechter was een strenge effectieve bestraffing nodig omdat Van Der Bauwhede blijkbaar geen lessen trekt uit zijn veroordelingen in '91, '93, '94 en '96. Het openbaar ministerie vorderde de onmiddellijke aanhouding uit vrees dat Van Der Bauwhede zich aan zijn straf zou onttrekken, maar daar werd niet op ingegaan.

Samen met de 43-jarige vetmester stonden ook zijn 79-jarige oom Jerome V.D.B en zijn 36-jarige knecht terecht. De oom en de knecht vormen twee kleine garnalen in het dossier. Bij een huiszoeking bij de oom werden twee naalden met hormonen teruggevonden. De oom kreeg 3 maanden cel met uitstel en een boete van 20.000 euro, eveneens met uitstel. De knecht werd vrijgesproken.

Lees ook: geVILT: "Strijd tegen hormonen niet gewonnen"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek