Velt vreest vervuiling voedselketen door GGO-zaden
nieuwsSamen met andere Europese verenigingen schreef Velt een brief naar alle Europese parlementsleden. De organisatie is bezorgd over het feit dat zogezegd GGO-vrije zaden tot 0,5 procent vervuild mogen zijn met genetisch gemanipuleerde zaden. Tegelijkertijd zullen alle producten met meer dan 0,9 procent GGO-contaminatie geëtiketteerd moeten worden als GGO-product.
Het toelaten van structurele besmetting van zaden door GGOs zou het recht en de mogelijkheid ondermijnen om GGO-vrije gewassen te telen, wat de eigenlijke vraag is van de meeste consumenten, voedselproducenten en supermarkten in de EU. Het zou coëxistentie onmogelijk maken, luidt het bij Velt. De organisatie dringt er bij de parlementsleden en de Commissie op aan om de tolerantiedrempel voor GGO-vrije zaden te verlagen tot 0,1 procent.
Eind vorig jaar pleitte de Europese boerenorganisatie COPA nog voor hogere tolerantiedrempels. "De biologische en conventionele landbouwers zullen als eerste geraakt worden door een verlaging van de tolerantiedrempels, niet de landbouwers die GGO's gebruiken", vertelde Thor Kofoed, de voorzitter van het COPA-comité voor zaaizaden. De Deen pleit ervoor dat de drempels op "wetenschappelijke en niet op politieke" basis vastgesteld zouden worden.
Meer informatie: Brief aan de Vlaamse europarlementsleden