VN waarschuwt voor nieuwe variant van vogelgriepvirus

FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, waarschuwt voor een nieuwe variant van het vogelgriepvirus die zich in Azië verspreidt en vraagt overheden om waakzaam te zijn. Sinds 2003 zijn meer dan 400 miljoen stuks pluimvee geruimd wegens uitbraken van het H5N1-virus. Het vogelgriepvirus kostte ook het leven aan 331 mensen.
31 augustus 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:01
Lees meer over:

FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, waarschuwt voor een nieuwe variant van het vogelgriepvirus die zich in Azië verspreidt en vraagt overheden om waakzaam te zijn. Sinds 2003 zijn meer dan 400 miljoen stuks pluimvee geruimd wegens uitbraken van het H5N1-virus. Wereldwijd zorgde dit voor 20 miljard dollar economische schade. Het vogelgriepvirus kostte ook het leven aan 331 mensen.

Dit jaar zijn al acht mensen overleden aan het dodelijke H5N1-virus. De laatste besmetting dateert van begin augustus in Cambodja. Het virus sluimert nog in zes landen (Bangladesh, China, Egypte, India, Indonesië en Vietnam, nvdr.) en steekt daar af en toe de kop op bij wilde vogels en bij pluimvee. Op het hoogtepunt van het virus doken besmettingen op in 63 landen en waren er jaarlijks 4.000 uitbraken. Sinds 2008 wordt het virus opnieuw vaker aangetroffen, met bijna 800 gevallen van 2010 tot nu.

“Wilde vogels introduceren het H5N1-virus dat verder verspreid wordt door de pluimveehouderij en de handel in pluimvee”, zegt Juan Lubroth van de FAO. Recent werden nieuwe besmettingen van de oude vogelgriepvariant vastgesteld in Israël, Bulgarije, Roemenië, Nepal en Mongolië.

Een nieuwe variant van het virus die opduikt in China en Vietnam baart de FAO zorgen omdat de bestaande vaccins niet werken tegen de mutant. De VN-organisatie vreest dat het gemuteerde virus zich kan verspreiden naar Cambodja, Thailand en Maleisië. In tweede instantie zijn ook Korea en Japan bedreigd en wilde vogels kunnen het virus uiteraard overbrengen naar andere continenten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek