VN-expert wil harde strijd tegen ongezonde voeding
nieuwsOlivier De Schutter, VN-rapporteur voor het recht op voedsel, vraagt aandacht voor de impact van een ongezond, onevenwichtig eetpatroon op niet-overdraagbare ziekten zoals kanker en type-II diabetes. Hij hoopt dat er tijdens de Algemene Vergadering van de VN die deze week plaatsvindt concrete afspraken worden gemaakt om het probleem aan te pakken.
Volgens De Schutter is een ongezond voedingspatroon één van de belangrijkste oorzaken van niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, type-II diabetes en hart- en vaatziekten. “Jaarlijks sterven 2,8 miljoen volwassenen aan de gevolgen van overgewicht of obesitas. Daarenboven kan 44 procent van de gevallen van diabetes, 23 procent van de ischemische hartklachten en 7 tot 41 procent van bepaalde vormen van kanker door overgewicht verklaard worden. Op die manier is overgewicht ook verantwoordelijk voor de stijging van de publieke uitgaven aan volksgezondheid die de OECD-landen het laatste decennia gekend hebben”, stelt hij.
Daarom vraagt hij aan de VN-wereldleiders om tijdens de Algemene Vergadering van 19 en 20 september in New York concrete en ambitieuze afspraken te maken die het probleem kunnen oplossen. “Het is slechts de tweede keer ooit dat tijdens de Algemene Vergadering een gezondheidsprobleem besproken wordt. Vorige keer hebben de aanwezigen zich samen geëngageerd voor de strijd tegen aids, ik hoop dat ze nu hetzelfde doen voor de strijd tegen dit type ziekten.”
Die strijd vraagt volgens De Schutter overigens niet om een zachte, promotionele aanpak gericht op de consument, maar om harde maatregelen die zich ook richten op de aanbodzijde in de voedselketen. “Het belasten van ongezonde producten en het strenger reguleren van schadelijke marketingactiviteiten zijn voorbeelden van maatregelen die kunnen helpen. Vrijwillige richtlijnen voor de industrie zijn niet voldoende.”
Daarenboven stelt De Schutter dat het landbouwbeleid moet worden aangepast. “Het huidige beleid stimuleert de productie van graan ten koste van de productie van groenten en fruit. Dit terwijl graan wel veel koolhydraten levert maar relatief weinig vitaminen, mineralen en antioxidanten. Misschien moeten we het subsidiesysteem herbekijken en aanpassen zodat we de productie van de meest voedzame producten stimuleren.”
Ten slotte wijst De Schutter nog op het gevaar verbonden aan de globalisering van de voedselketen. “Want dit blijkt te leiden tot een toename aan junk food in de winkelrekken. Vooral ontwikkelingslanden moeten hiervoor oppassen. Zij moeten gezonde eetgewoonten aanmoedigen, om te vermijden dat het aantal zieken in de komende decennia nog met miljoenen zal toenemen.”