VAC wil areaal voor Kruibeekse boeren vrijwaren
nieuwsIn de Kruibeekse polder werden reeds 143 ha landbouwgrond onteigend. Bij Europa heeft de Vlaamse overheid echter 150 ha weidevogelgebied toegezegd voor het broedseizoen 2004. Het beschikbare areaal is dus onvoldoende, temeer omdat minder dan de helft van het onteigende landbouwareaal in aanmerking komt als weidevogelgebied. De rest is nodig voor de aanleg van de ringdijk of is om een of andere reden onbruikbaar als broedgebied.
De Vlaamse overheid heeft de landbouworganisaties deze week voorgesteld de boeren warm te maken voor het afsluiten van vrijwillige beheersovereenkomsten. Op die manier zouden ook niet-onteigende landbouwgronden in aanmerking kunnen komen als weidevogelgebied.
"Bij ons is dit voorstel hard aangekomen", zegt VAC-woordvoerder Koen Dhoore. Reden is dat op 5 december door de Vlaamse regering een Ruimtelijk Uitvoeringsplan principieel werd goedgekeurd waardoor na het afwerken van de ringdijk in het gebied geen plaats meer zal zijn voor de landbouw. "Nu de overheid in last is, moeten de felgeplaagde boeren uit de streek de kolen uit het vuur halen. Ondertussen kan de Vlaamse overheid haar onteigeningsbeleid rustig spreiden", zo luidt het.
Het VAC roept de andere landbouworganisaties op om mee achter de eis te staan voor een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat het binnendijkse gebied tot landbouwzone maakt, of de landbouw tot hoofdfunctie uitroept. "De Kruibeekse boeren hadden nooit eerder een samenlevingscontract nodig om ook natuur en recreatie een plaats te geven. Maar in de huidige context kan pas gepraat worden over vrijwillige overeenkomsten voor weidevogelbeheer als ook aan de landbouw garanties worden gegeven", zo besluit Dhoore.
Lees ook: geVILT: Boeren wijken op Linkeroever