nieuws

Tuinbouw sleutelt aan hergebruik en zuivering water

nieuws
De Vlaamse landbouwadministratie (ALT) organiseerde dinsdag voor de derde keer een contactmoment met teelttechnische voorlichters in de tuinbouwsector. De adviseurs wisselden bevindingen uit inzake het hergebruik en de zuivering van water. "Door wijzigende normen is dit thema een must voor tuinders die toekomstgericht denken", aldus moderator Ingeborg Van Oost van de ALT.
23 november 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
De afdeling Duurzame Landbouw van de Vlaamse landbouwadministratie (ALT) organiseerde dinsdag voor de derde keer een contactmoment met teelttechnische voorlichters in de tuinbouwsector. De adviseurs wisselden bevindingen uit inzake het hergebruik en de zuivering van water. "Vandaag is dit thema een must voor tuinders die toekomstgericht denken", aldus moderator Ingeborg Van Oost van de ALT.

De gemeenten en het Vlaams Gewest confronteren de land- en tuinbouw met wetgeving inzake watergebruik en de behandeling van rest- en regenwater. Binnenkort krijgt de tuinbouw bijkomende wetgeving opgelegd wanneer de milieuprestaties van de best beschikbare technieken de norm zullen worden voor vergunningsvoorwaarden glastuinbouw.

"Via 7 demonstratieprojecten levert de ALT bijzondere inspanningen om tuinders te overhalen om te starten met de recirculatie van gietwater", zegt Van Oost. "Extra meerwaarde schuilt in de samenwerking tussen wetenschappelijke partners en telergerichte groepen die we tot stand brengen. Dankzij onze demoprojecten leren tuinders welke randvoorwaarden vervuld moeten zijn om milieuvriendelijk én zonder productieverlies te recirculeren".

De 7 projectverantwoordelijken deelden hun ervaringen op een brede waaier pilootbedrijven in de groenten- en sierteelt met een 25-tal collega-voorlichters. Diverse Vlaamse proefcentra fungeren als promotor voor 5 projecten. Ze tonen aan geïnteresseerde tuinders technieken zoals bacteriële zuivering, langzame zandfiltratie, de druppelbevloeiing van trays en de bijsturing van voedingsoplossingen.

De 2 resterende projecten worden begeleid door Boerenbond-consulenten en overstijgen de tuinbouwsector. Het ene demoproject wil aantonen dat drainwater op een duurzame manier kan aangewend worden op akkergronden of grasland. Aan de hand van wetenschappelijke kennis en in samenwerking met de Bodemkundige Dienst kan drainwater op een professionele manier ingepast worden in het bemestingsplan, zo luidt het.

Bij het andere project van Boerenbond registreren een of meerdere bedrijven in uiteenlopende deeltakken van de land- en tuinbouw hun gebruik van leiding-, grond- en hemelwater. "Het duurzaam gebruik van water omvat alle aspecten die ervoor zorgen dat water van hoogwaardige kwaliteit voorbehouden wordt voor toepassingen die dat vereisen. En elke druppel telt", besluit Boerenbond-consulent Stefaan Kint.

Meer informatie: ALT, Inge Van Oost, tel 02/553 63 59

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek