Tongschar uitgeroepen tot vis van het jaar
nieuwsDe vis heeft niet dezelfde reputatie als tong, maar is culinair bijzonder nauw verwant. Het visvlees van tongschar is wat zachter dan tong en de filets zijn wat dikker. Hij kan daardoor smeuïger bakken, wat hem ook de bijnaam 'melktong' bezorgt. Die bijnaam verwijst eveneens naar de diepwitte kleur van het visvlees.
Chef Bart Desmidt van sterrenrestaurant Bartholomeus op de zeedijk in Knokke-Heist is blij met de keuze van tongschar. Hij mocht de nieuwe Vis van het Jaar dinsdag presenteren. De vis kan volgens hem op veel verschillende wijzen worden bereid. Bakken, pocheren, smoren of stoven zijn maar enkele voorbeelden.
"Het is ook belangrijk dat er aandacht wordt gegeven aan en promotie wordt gemaakt voor de Noordzee-vis. De vis van hier scoort kwalitatief bijzonder hoog, maar het product gaat verloren door buitenlandse vis vol poeders en bewaarmiddelen. Als ik de verpakking open, beginnen mijn handen te jeuken. Veel mensen van hier laten gezonde, streekeigen vis liggen voor gekweekte ingevroren vis uit verre streken die ontdooid als vers wordt verkocht".(MP)