Te weinig mensen vertrouwd met bacterievuur
nieuwsEen eerste pijnpunt heeft te maken met de meldingsplicht voor bacterievuur. Er verstrijkt immers te veel tijd tussen de aanmelding bij het Voedselagentschap en concrete actie op het terrein. Het duurt nu soms enkele weken vooraleer maatregelen genomen worden, omdat eerst stalen genomen worden, die naar een labo gestuurd worden voor diagnose. Bij een infectie door bacterievuur moet echter heel snel gehandeld worden, schrijft Boer&Tuinder.
Een bijkomend probleem is dat te weinig mensen vertrouwd zijn met de ziekte. Een voorlichtingscampagne gericht naar bijvoorbeeld gemeenten, groendiensten en regionale landschappen is geen overbodige luxe. "Zelfs telers en hun personeel moeten opnieuw ingelicht worden over bacterievuur zodat de ziekte in een vroeg stadium herkend kan worden", luidt het bij Boerenbond.
De kenmerken van de ziekte zijn bruinzwart verkleuren, verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen. Vooral peren en meidoorns zijn vatbaar voor bacterievuur. De oude naam voor bacterievuur is perevuur. In België en Nederland werd in de jaren tachtig een campagne gevoerd voor het verwijderen van meidoornhagen. Vooral exemplaren die oorspronkelijk uit Italië afkomstig waren bleken vatbaar voor bacterievuur.(KS)