Stevige en compacte spruiten op komst
nieuwsBelgië heeft een lange traditie in de teelt van spruiten. Niet voor niets heten spruitjes in het Frans choux de Bruxelles en in het Engels Brussels sprouts. Dit komt omdat ze net als witloof ook voor het eerst in Brussel werden geteeld. Spruiten zijn een typische wintergroente en worden voor honderd procent in open lucht geteeld. Dit betekent dat productie en kwaliteit sterk afhankelijk zijn van het weer.
De productie van spruitjes zit al enkele jaren in de lift. 2007 was een zeer productief jaar met grote opbrengsten. En ook dit jaar mogen de telers op het vlak van kwaliteit en opbrenst niet klagen. De afgelopen vochtige en vrij koele zomer zorgde voor gunstige groeicondities. "Het gewas ziet er veelbelovend uit. Het hoogtepunt van de productie zal dit jaar wat later vallen door de langere doorgroei van de planten. Koude nachten, zonnig weer overdag en oostenwind in het najaar zijn ideaal voor de kwaliteit", zegt Cardoen.
De REO Veiling belooft de handelaars dat de spruitjes dit seizoen stevig, compact en van uitstekende kwaliteit zullen zijn. De aanvoer van spruitjes op de veilingen kwam vorige maand stilaan op gang en stijgt verder deze maand. De hoogste aanvoer loopt van half november tot eind februari. Het spruitjesseizoen stopt begin april 2009.
Spruiten zitten boordevol vitamine C, belangrijk voor de weerstand in de winter. Voorts bevatten ze behoorlijk wat vitamine A en vezelstoffen. "In tegenstelling tot wat men soms denkt, maken ze beslist niet dik, want ze leveren slechts 28 kcal per 100 gram. Dat is een gezondheidstroef die het verkooppunt kan uitspelen naar de consument", besluit Cardoen.(KS)