Stagnatie biologische landbouw blijft voortduren

Net zoals de twee voorbije jaren krimpt de biologische landbouw. Vorig jaar kwamen er 17 biologische bedrijven bij, maar er verdwenen er ook 19. Daardoor liep het aantal bedrijven terug tot 231. Het biologische areaal bedraagt nog 3.219 ha, nauwelijks een halve procent van het totale landbouwareaal in Vlaanderen. De daling van het areaal is voornamelijk te wijten aan een daling van het biologisch weiland en een belangrijke daling in de groenteteelt van 21 procent.
5 februari 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Net zoals de twee voorbije jaren krimpt de biologische landbouw. Vorig jaar kwamen er 17 biologische bedrijven bij, maar er verdwenen er ook 19. Daardoor liep het aantal bedrijven terug tot 231. Het biologische areaal bedraagt nog 3.219 ha, nauwelijks een halve procent van het totale landbouwareaal in Vlaanderen. Dat meldt de Vlaamse landbouwadministratie.

De daling van het areaal is voornamelijk te wijten aan een daling van het biologisch weiland en een belangrijke daling in de groenteteelt van 21 procent. Het fruitareaal boekte in 2004 wel een kleine vooruitgang.

Van het totale biologische areaal wordt met 1.402 ha het grootste deel ingenomen door akkerbouw. De voedergewassen maïs, triticale en grasklaver zijn de belangrijkste teelten. Opvallend is vooral de vooruitgang van triticale (+37%) en tarwe (+32%). Daarna volgen de weiden, met 1.328 ha.

In 2004 werden 38 procent meer dieren biologisch gekweekt in vergelijking met een jaar eerder. Dit cijfer moet enigszins genuanceerd worden vermits het aantal stuks pluimvee en varkens een sterkere invloed op de cijfers uitoefent dan de andere diercategorieën. Zo is er een verdubbeling van het aantal vleeskippen en van het aantal gehouden mestvarkens. De biologisch rundveehouderij moest een teruggang incasseren van 20 procent.

Voor 2003 wordt de omzet van alle tussenschakels tussen producent en consument op 231,1 miljoen euro geraamd. De omzet van de verwerking bedraagt 78,9 miljoen euro. Dat is slechts 0,34% van wat de totale Vlaamse voedingsindustrie realiseert. De gespecialiseerde groothandel - die aan de distributie verdeelt - behaalt 39,3 miljoen euro omzet. De groothandel in groenten en fruit is met 18,2 miljoen euro de belangrijkste tak.

De grootste omzet wordt gerealiseerd door de distributie, met 98 miljoen euro. Het belangrijkste distributiekanaal zijn de supermarktketens, die 94 procent van de distributie-omzet voor hun rekening nemen.

Lees ook: geVILT: "Op vlak van bio is België een ontwikkelingsland"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek