Site ILVO nog steeds niet overgedragen aan Vlaanderen

De eigendom van de site waarop het ILVO is gevestigd, is na zes jaar nog steeds niet overgedragen aan Vlaanderen. Door het uitblijven van een definitieve overdracht is de toestand van sommige gebouwen sterk achteruit gegaan. Dat zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois.
19 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

De eigendom van de site waarop het Vlaams Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) is gevestigd, is na zes jaar nog steeds niet overgedragen aan Vlaanderen. Door het uitblijven van een definitieve overdracht is de toestand van sommige gebouwen sterk achteruit gegaan. "Ook van het nieuwe serrecomplex dat onlangs plechtig werd geopend, is niet duidelijk wie de eigenaar is", zegt minister Geert Bourgeois.

Enkele weken geleden bracht de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid een bezoek aan het ILVO in Merelbeke. “Daar werden we geconfronteerd met de dramatische toestand van de gebouwen van de afdeling Technologie en Voeding”, zegt CD&V-parlementslid Jos De Meyer. Hij vroeg minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois om meer uitleg over deze situatie.

De minister erkende het probleem. Bij de principiële overdracht in 2003 – de federalisering van de bevoegdheden over landbouw – waren de gebouwen volgens hem al in zeer slechte staat. “Met de Lambermontakkoorden werden de dienst en de mensen overgedragen, maar de gebouwen nog niet. Door problemen met de overdracht van andere sites aan het Waalse gewest blijft ook dit dossier geblokkeerd”, legde hij uit.

Hoewel er in 2004 een masterplan werd opgesteld om de site te renoveren voor een totaal bedrag van 42,9 miljoen euro; is door het uitblijven van de eigendomsoverdracht het masterplan nooit uitgevoerd. Ondertussen doet het Agentschap voor Facilitair Management de dringendste instandhoudingswerken. Van het masterplan is intussen ook geen sprake meer omdat een deel van het personeel naar het Vlaams Administratief Centrum in Gent zal verhuizen.

Wel is er een minimasterplan uitgewerkt met een korte termijnplanning van telkens drie jaar een jaarlijks richtbudget van 2 à 3 miljoen euro. Het ILVO en het Agentschap Facilitair Management kunnen daaruit dan het jaarlijkse investeringsprogramma putten. In 2009 heeft het Agentschap 3 miljoen euro geïnvesteerd in de ILVO-sites in Melle en Merelbeke. Voor 2010 is er ongeveer 2 miljoen euro ingeschreven op de begroting.

Parlementsleden Jos De Meyer (CD&V), Tine Eerlingen (NVA) en Els Robeyns (sp.a) vinden dat deze situatie niet langer houdbaar is. Zij dringen er bij de Vlaamse regering op aan om zo snel mogelijk de overdracht van de gebouwen opnieuw aan te kaarten bij de federale regering.

“Ook moet er onderzocht worden op welke manier de renovatie en herontwikkeling van de site kan versneld worden. Is het niet beter dat ILVO zelf instaat voor het beheer en de renovatie van de gebouw?”, aldus De Meyer, die er ook op aandringt om het plaatsen van windmolens op de terreinen mogelijk te maken.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek