Salmonella in ruim kwart van leghennenbedrijven
nieuwsDe studie is uitgevoerd tussen 1 oktober 2004 en 30 september 2005 bij 5.317 legbedrijven in alle Europese lidstaten plus Noorwegen, dat vrijwillig deelnam. Er werden stalen van stof en uitwerpselen genomen bij leghennen in de laatste negen weken van hun productie. De resultaten tonen dat 20,3 procent van de Europese legbedrijven bacteriologisch positief test op de aanwezigheid van salmonella. Voor België is dat 26,2 procent.
Tsjechië scoort het slechtst met liefst 62,5. Verder doen alleen Polen (55,9%), Spanje (51,6%), Litouwen (50%), Portugal (47,7%) en Hongarije (33,7%) het slechter dan ons land. De cijfers zeggen evenwel niets over het aantal besmette eieren. Studies tonen immers aan dat het aantal salmonella-eieren in een besmet bedrijf meestal onder 3 procent blijft.
"Bovendien is in ons land ondertussen een bestrijdingsplan tegen salmonella in werking," zegt het Voedselagentschap. "Zo wordt nu meer dan 90 procent van alle leghennen gevaccineerd, en zijn er strengere controles". Daardoor zakte het aantal salmonellabesmettingen in ons land tot 10.489, een daling van 19 procent ten opzichte van 2003.