Ruim 6.000 bietentelers marcheren door Brussel
nieuwsDe organisatoren spreken van zo'n 7.000 deelnemers. De politie heeft het over zowat 5.000 manifestanten. Nog volgens de organisatoren zouden meer dan 3.000 Belgische landbouwers maandag naar Brussel zijn afgezakt. Daarnaast zijn er ook delegaties aanwezig uit andere Europese suikerbietenproducerende landen zoals Duitsland, Denemerken, Nederland, Frankrijk, Italië, Slovenië, Spanje en Polen. Volgens de betogers zorgen de hervormingsvoorstellen van de Europese Commissie enkel voor verliezers.
Syndicale leiders uit de aanwezige landen, maar ook een vertegenwoordiger van NGO's en een delegatie van de ACP-landen spraken de bietenboeren toe. Ze stelden dat de voorgestelde prijsdaling maar weinig te maken heeft met fair trade en dat ze de doodsteek betekent voor de bietenteelt in grote delen van Europa. Dat is pure broodroof, luidt het. De ACP-vertegenwoordiger merkte schamper op dat de compensatie die de Commissie voorziet voor de ACP-landen kleiner is dan de transfersom van één topvoetballer.
Aan het einde van de reeks toespraken zorgde de toegesnelde Duitse landbouwminister Renate Künast voor opschudding. "De onderhandelingen in de WTO zijn geen eenrichtingsverkeer. Het Europese suikerbeleid is nu eenmaal veroordeeld door het WTO-panel. Vergeet bovendien niet dat we met een suikerbietenberg zitten van vier miljoen ton opgescheept zitten die we niet kunnen exporteren". Toen Künast daar nog aan toevoegde dat het er vooral op aankomt om de bietenteelt op een sociaal verantwoorde manier in Europa af te bouwen, viel haar een oorverdovend fluitconcert te beurt.
Als de Europese ministers deze taal aanhouden, komen we zeker terug naar Brussel, reageerden de organisatoren. De internationale confederatie van Europese suikerbietentelers spreekt alvast van een succes. Hoewel het verboden was, doken maandag toch een paar tientallen tractoren op langs het parcours. Maar die veroorzaakten weinig hinder. De betoging zelf verliep luidruchtig, maar zonder noemenswaardige incidenten.