Rode bloemen binnenkort ook blauw?
nieuwsTweeënnegentig jaar geleden werd voor het eerst het pigment anthocyanine ontdekt in een blauwe korenbloem. Het pigment voor blauw dacht toen iedereen. De verbazing was dan ook groot toen datzelfde pigment ook teruggevonden werd in rode rozen, want hoe kan eenzelfde pigment voor twee zo sterk verschillende kleuren zorgen?
Het echte antwoord waar de wereld al een eeuw op zat te wachten, komt uit Japan. Een team van wetenschappers ontdekte dat er iets bijzonders gebeurt met het pigment anthocyanine in korenbloemen. Dat pigment bindt zich namelijk aan andere elementen, waardoor er zich een supermolecule vormt. In rozen vormt zich geen supermolecule, wat verklaart waarom ze gewoon rood blijven. Eenzelfde pigment kan dus twee verschillende kleuren geven door de vorming van supermolecules.
De ontdekking dat dieprood ook helderblauw kan worden, kan de bloemenwereld veranderen. Tot nu toe werd aangenomen dat je geen blauwe bloem kon hebben zonder delfinidine, het pigment voor blauw. De bloemenkwekers zijn verheugd met deze ontdekking, want zij spenderen veel tijd en geld aan pogingen om blauwe varianten te krijgen van planten die normaal gezien in andere kleuren bloeien.