Richtlijnen harmoniseren EU-wetgeving over voedsel
nieuwsVolgens Markos Kyprianou, Europees commissaris van consumentenbescherming en volksgezondheid, wordt de handel tussen de lidstaten door de invoering van de nieuwe richtlijnen vergemakkelijkt. De richtlijnen geven een antwoord op de problemen die voedingsmiddelenproducenten de afgelopen maanden in de praktijk zijn tegengekomen.
Het volledige productieproces moet nauwkeurig in kaart worden gebracht. Deze verplichting geldt voor alle voeding, veevoeder en dieren die voor de voedselindustrie worden gebruikt. Naam en adres van de producent, aard van het product en datum van de transactie moeten worden geregisteerd en dienen 5 jaar te worden bewaard. Op verzoek van de autoriteiten moet deze informatie onmiddellijk ter beschikking worden gesteld.
Er zijn ook criteria gedefinieerd om te kunnen bepalen wanneer voeding uit de winkels of bij de consument teruggehaald moet worden. Ook is vastgesteld wanneer producenten de overheid hierover moeten informeren. Daarnaast wordt bepaald dat alle voedsel- en diervoederproducenten verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de producten die zij produceren en op de markt brengen. Die verantwoordelijkheid beperkt zich tot de activiteiten die zij onder eigen beheer hebben. Tot slot zijn er ook richtlijnen opgesteld die de verantwoordelijkheden bij de handel met landen van buiten de Europese Unie regelen.
Lees ook: geVILT: "Implementatie zelfcontrole is immense uitdaging"