Regio rond Brussel moet duurzame open ruimte krijgen
nieuwsVan Sustainable Open Space (SOS) was voor het eerst sprake in 1998. Toen zochten Vlaams-Brabantse plattelandsdenkers contacten in Nederland en Duitsland. Het overleg mondde uit in SOS I. 7 regio's uit 5 lidstaten analyseerden 18 maanden lang de probleemstelling en zetten de bakens uit voor oplossingen. Om verder te kunnen bouwen op de verworven expertise keurde Interreg eind 2002 een budget goed van 2,2 miljoen euro voor SOS II.
Van de 26 geplande acties vinden er 2 in Vlaams-Brabant plaats: Groene Gordel en Breedbeeld. Groene Gordel is een verzameling projecten van diverse partners die door investeringen in het landschap en door een gediversifieerd openruimtebeleid de streek rond Brussel willen opwaarderen tot een aantrekkelijke regio voor toeristen, stadsbewoners en uiteraard de lokale bevolking. Eén van die partners is het Innovatiesteunpunt van de Boerenbond. Het Steunpunt wil landbouwers in de stedelijke rand rond Brussel mobiliseren om hun bedrijfsstijl te analyseren en kennis uit te wisselen. Sleutelbegrippen zijn reconversie, toegevoegde waarde en maatschappelijke waardering.
Breedbeeld is een pilootproject van de provincie Vlaams-Brabant en het Centrum Agrarische Geschiedenis in 9 gemeenten van het Pajottenland. Het initiatief wil verenigingen en/of gemeenten helpen om samen projecten rond cultureel erfgoed en landschap te organiseren. De actoren zullen aangemoedigd worden om ook over de gemeentegrenzen heen samen te werken. Voorbeelden? Een heemkundige kring kan met een natuurvereniging een wandelroute langs historische plekken uitstippelen. Of verschillende gemeenten werven samen een archeoloog aan.
De andere Europese regio's die deelnemen aan SOS II zijn Ile-de-France (rond Parijs), het Groene Hart in de Randstad (rond Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam), Frankfurt Rhein-Main, South Pennines (rond de as Leeds-Manchester), de regio Maastricht-Hasselt-Aken-Luik en Oberrhein (rond Straatsburg, Mulhouse, Freiburg en Karlsruhe).
Breng uw stem uit: Is meer wederzijds begrip tussen de landbouw- en natuursector wenselijk?