Regering wil optreden inzake dierenmishandeling

nieuws
Vandaag/woensdag buigt de ministerraad zich over de problematiek rond de veemarkten. Aelvoet stelde dit voor aan premier Verhofstadt, die daar volgens de groene minister meteen mee akkoord ging. "De regering wil de bevolking een signaal geven", zei ze dinsdag in de bevoegde kamercommissie.
22 november 2000  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
Vandaag/woensdag buigt de ministerraad zich over de problematiek rond de veemarkten. Aelvoet stelde dit voor aan premier Verhofstadt, die daar volgens de groene minister meteen mee akkoord ging. "De regering wil de bevolking een signaal geven", zei ze dinsdag in de bevoegde kamercommissie.

De ministerraad zal onder meer bekijken hoe de overtreders zo snel mogelijk kunnen worden geïdentificeerd. Daarnaast komt de rol van justitie aan bod bij de aanpak van dergelijke misdrijven.

Het is ook de bedoeling dat aan de controle en de inspectie van de veemarkten wordt gesleuteld. Want, gaf Aelvoet toe, die controle faalt momenteel. Bij de bevoegde diensten van landbouw zijn slechts 11 personen met de inspectie bezig. Die inspecteurs gaan zich enkel van de situatie vergewissen indien er een klacht binnenkomt. De permanente controle wordt overgelaten aan dierenartsen die geen binding hebben met landbouw.

Aelvoet erkende ook dat een koninklijk besluit van juli vorig jaar toelaat op te treden tegen dergelijke wanpraktijken, maar dat het niet wordt toegepast. Ze wil in de toekomst beter toezien op het dierenwelzijn op de veemarkten. Op termijn moet aan de regelgeving terzake worden gesleuteld, klonk het.

De veemarkten moeten op termijn over een wettelijke erkenning beschikken. Momenteel is er slechts één markt (Brugge) die over zo'n erkenning beschikt. Volgens de minister verlopen de erkenningen zeer traag. Daarom wil ze overgangsmaatregelen nemen. "Een uitgelezen moment om op te treden", stelde Ferdy Willems. De VU/ID'er en Peter Vanhoutte pleitten ervoor om de veemarkten uit te schakelen en de dieren van de boer rechtstreeks naar het slachthuis te voeren. "Dat is beter voor zowel de boer als de consument", stelden ze.

Aelvoet wil dat de overtreders zo snel mogelijk worden herkend en vervolgd. Toch wil ze ook dat alles grondig wordt onderzocht. "Om alles beter te kaderen moet al het beschikbare beeldmateriaal - zo'n 60 uur - grondig worden onderzocht", zei ze. Ondertussen heeft het Brussels parket aan de inspecteur van de Anderlechtse veemarkt gevraagd de beelden te analyseren. Het bevoegde parket in Dinant schoot niet zelf in gang. Daar was het de regionale inspecteur die het parket aanspoorde dat te doen. Dat parket maakte ondertussen al duidelijk de touwtjes van het onderzoek zelf in handen te willen nemen.

Verschillende kamerleden vonden het ook ongehoord dat op de markten kinderen rondlopen, die dan nog zelf deelnemen aan de dierenmishandeling. Aelvoet wil dit probleem aanpakken door in het intern reglement van de markten te stipuleren dat enkel bevoegde personen er aanwezig mogen zijn. Een vertegenwoordigster van Gaia merkte echter op dat "pottenkijkers" dergelijke wantoestanden dan niet meer zullen kunnen aanklagen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek