Raadpleging zet extra druk op EU-landbouwbegroting
nieuwsDe landbouw consumeert iets meer dan veertig procent van de Europese uitgaven. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat over dit beleidsterrein bij de raadpleging de meeste opmerkingen werden gemaakt. Voor velen blijft de landbouw een strategische sector, maar het merendeel van de respondenten dringt wel aan op een modernisering van het beleid om de Europese landbouw op wereldschaal competitiever te maken, daarbij sterk rekening houdend met facetten zoals voedselkwaliteit, klimaatverandering en voedselveiligheid.
"De indruk bestaat dat de huidige uitgavenniveaus en -mechanismen niet aan deze eisen voldoen en geen rekening houden met nieuwe omstandigheden", aldus het verslag. Veel deelnemers aan de raadpleging spreken zich uit voor een verschuiving van uitgaven van de eerste naar de tweede pijler. In sommige bijdragen wordt er bovendien voor gepleit om de tweede pijler van het landbouwbeleid te verschuiven in de richting van het cohesiebeleid en om te vormen tot een "evenwichtiger beleid voor plattelandsgebieden".
Volgens het rapport hebben de landbouworganisaties die aan de raadpleging deelgenomen hebben in beginsel geen bezwaar dat er meer nadruk gelegd wordt op plattelandsontwikkeling, maar ze wijzen er op dat ook de eerste pijler van belang blijft. De bijdragen van de ngo's spitsen zich vooral toe op duurzame plattelandsontwikkeling, en met name op milieukwesties zoals het behoud van de biodiversiteit en de strijd tegen de klimaatverandering.
Over de toekomst van de rechtstreekse inkomenssteun bestaat geen eensgezindheid in de diverse bijdragen. Sommigen willen de bedrijfstoeslagen geleidelijk afschaffen omdat ze die betalingen beschouwen als een handelsverstorende factor. Anderen pleiten voor vergelijkbare steunniveaus in de hele EU. Hoewel men een vermindering van de landbouwuitgaven wenselijk acht, is een hernationalisering van het hele beleid voor de grote meerderheid van de respondenten geen optie.
De Europese Commissie belooft dat ze zal rekening houden met de raapleging wanneer ze volgend jaar haar eigen voorstellen over de hervorming van de EU-begroting op tafel zal leggen. De Europese landbouwuitgaven liggen vast tot en met 2012.(KS)
Meer informatie: Verslag van de raadpleging over de EU-begroting