Q-koorts in België geen probleem zoals in Nederland

Q-koorts kan zowel geiten, schapen, runderen als mensen besmetten. In Nederland is de ziekte wijd verspreid. “In België is de besmettingsgraad eerder gering, maar toch is het belangrijk waakzaam te zijn”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Nathalie Muylle. Zij informeerde bij Sabine Laruelle naar de aanpak van Q-koorts.
23 maart 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59
Lees meer over:

Q-koorts, een ziekte veroorzaakt door de intracellulaire bacterie coxiella burnetii, kan zowel geiten, schapen, runderen als mensen besmetten. In Nederland is de ziekte wijd verspreid. “In België is de besmettingsgraad eerder gering, maar toch is het belangrijk waakzaam te zijn”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Nathalie Muylle. Zij informeerde bij Sabine Laruelle naar de aanpak van Q-koorts.

Het Voedselagentschap heeft het voorbije jaar rekening gehouden met de adviezen van haar wetenschappelijk comité om de aanpak van Q-koorts doelgericht in te vullen. Nathalie Muylle peilde bij de minister naar de precieze invulling van deze adviezen en naar de resultaten.

Vooreerst organiseerde het Voedselagentschap tijdens de winterperiode 2009-2010 een algemene monitoring bij rundvee. Op 55 procent van de ruim 950 gescreende rundveebedrijven werd bij gemiddeld 11 procent van de dieren antistoffen tegen Q-koorts gedetecteerd. Tijdens de voorbije winter werd deze screening herhaald, maar de resultaten zijn nog niet bekend.

Daarnaast financiert het Voedselagentschap laboratoriumonderzoek van abortusmateriaal afkomstig van bedrijven met kleine herkauwers of runderen. Sinds de start van het initiatief, eind 2009, werden reeds 7.000 analyses uitgevoerd. Bij runderen kon in 370 gevallen Q-koorts als de meest voor de hand liggende oorzaak van de abortus worden aangetoond.

“Deze cijfers liggen in de lijn van de verwachtingen”, zegt minister Laruelle. “Het is geweten dat Q-koorts voorkomt in onze veestapel en jaarlijks enkele tientallen ziektegevallen bij de mens veroorzaakt”, alsnog Laruelle. “Het aantal gevallen is de voorbije jaren stabiel gebleven en heeft nooit de uitzonderlijke proporties aangenomen die de ziekte wel in Nederland gekend heeft.”

Om de burger te beschermen tegen een eventuele besmetting, gebeurt er een systematisch onderzoek van de tankmelk van alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven in ons land. In een eerste fase gebeurde dit maandelijks, momenteel is dat op driemaandelijkse basis. De resultaten bevestigen een beperkte aanwezigheid van Q-koorts in de geitenstapel. Besmette bedrijven krijgen de verplichting hun melk te pasteuriseren en dit tot bewezen is dat de kiem niet meer uitgescheiden wordt in de melk.

Het wetenschappelijk comité adviseerde ook geiten op risicobedrijven te vaccineren om de eraan verbonden risico’s te verminderen. Tot op heden kon men daar niet op ingaan. De vaccinproductie is immers beperkt doordat coxiella burnetii zeer moeilijk te kweken is en Nederland heeft wegens de ernstige problematiek alle vaccins opgekocht. Het Voedselagentschap onderneemt de nodige stappen om zo snel mogelijk vaccins te verkrijgen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek