nieuws

"Politiek moet steun aan landbouwbaronnen stoppen"

nieuws
Woensdag komen de wereldleiders samen in New York om de vijf jaar oude Millenniumdoelstellingen te evalueren. Het is "compleet immoreel" dat de EU weer mooie beloftes zal doen maar tegelijkertijd blijft vasthouden aan de landbouwsubsidies. Dat laat Dirk Verhofstadt optekenen in De Standaard. De broer van de premier hekelt het feit dat die subsidies niet terecht komen bij kleine boeren, maar wel bij de grote agro-industriële bedrijven en grootgrondbezitters.
12 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
Woensdag komen de wereldleiders samen in New York om de vijf jaar oude Millenniumdoelstellingen te evalueren. Het is "compleet immoreel" dat de EU weer mooie beloftes zal doen maar tegelijkertijd blijft vasthouden aan de landbouwsubsidies. Dat laat Dirk Verhofstadt optekenen in De Standaard. De broer van de premier hekelt het feit dat die subsidies niet terecht komen bij kleine boeren, maar wel bij de grote agro-industriële bedrijven.

Uit een studie van professor Mark Shucksmith van de universiteit van Newcastle blijkt dat rijke regio's in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland samen een groter aandeel krijgen dan armere, meer aan de rand gelegen regio's in Spanje, Italië, Polen en zuidelijk en oostelijk Europa. "Nochtans is het regionaal beleid van de EU bedoeld om de armste regio's te versterken. Het landbouwbeleid doet juist het tegenovergestelde", aldus Dirk Verhofstadt.

De broer van de premier staat bekend voor zijn ultraliberale standpunten. Protectionisme en subsidies zijn volgens hem zowel economisch als moreel verwerpelijk. "Het is een vorm van egoïsme van de rijke landen die hun politieke en economische macht misbruiken door producten uit arme landen de toegang tot hun markten te weigeren. Het systeem veroordeelt miljoenen boeren in de Derde Wereld tot armoede", luidt het.

Dirk Verhofstadt geeft vooral de suikersector een veeg uit de pan. "De EU subsidieerde de suikersector in 2004 met 1,7 miljard euro en het opleggen van invoertarieven die tot 140 procent kunnen bedragen". Hij roept Vlaams landbouwminister Leterme op om zijn verzet tegen de afbouw van de suikerpolitiek te laten varen en te pleiten voor de afschaffing van invoerheffingen, productiesteun en exportsubsidies rond suiker en andere landbouwproducten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek