Politiek gekakel over batterijkooien laait weer op
nieuwsEuropa legt de lidstaten op vanaf 2012 van legbatterijen over te schakelen naar zogenaamde "verrijkte kooien", grotere hokken van 750 cm2. De richtlijn had eigenlijk twee jaar geleden al moeten zijn omgezet in nationale wetgeving, maar dat gebeurde nog altijd niet omdat de Vlaamse en Waalse regeringen het niet eens zijn met de zienswijze van hun federale collega's.
Zowel Vlaanderen als Wallonië zijn bereid om de richtlijn uit te voeren, maar de federale overheid wil verder gaan dan Europa voorziet, vooral onder impuls van de sp.a. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) werkte een koninklijk besluit uit dat de richtlijn omzet, maar ook de deur openlaat om in 2010 nog een stap verder te zetten en de verrijkte kooien te vervangen door nog grotere volières. Of dat ook gebeurt, hangt af van het resultaat van een studie die bij de UGent werd besteld over het thema.
Intussen zouden kippenboeren tot dan de garantie krijgen dat ze nieuw aangekochte kooisystemen vijftien jaar lang kunnen behouden. Dergelijke modaliteiten liggen echter gevoelig bij de sp.a. De socialisten willen dat het besluit over de omzetting eind 2009 automatisch vervalt om het politiek debat op dat ogenblik te kunnen heropenen. Ondertussen zette dierenrechtenorganisatie Gaia de druk vrijdag nog eens op de ketel. Michel Vandenbosch beschuldigde de Vlaamse regering ervan het dossier te blokkeren.
Dat wordt echter ten stelligste ontkend in CD&V-kringen. "Wij en Wallonië zijn akkoord om de richtlijn gewoon uit te voeren. Wij willen meteen tekenen", luidde het vrijdag. In elk geval wordt er de komende dagen en weken nog overleg gepleegd over het dossier. Dat gebeurt begin oktober op het overlegcomité tussen de verschillende overheden, maar ook voordien al.