nieuws

Pluimveesector zoekt afweermechanismen tegen import

nieuws
De Belgische pluimveehouderij blijft nadenken om de Europese markt af te schermen van de massale invoer van Braziliaans kippenvlees dat de prijzen in de EU in het verleden al zwaar deed kelderen. Daarbij wordt gedacht aan het labelen van producten, maar ook aan een herdefiniëring van het begrip 'vers vlees' waardoor hoge invoertarieven zouden blijven gelden voor de Braziliaans kippenvlees.
2 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
De Belgische pluimveehouderij blijft nadenken om de Europese markt af te schermen van de massale invoer van Braziliaans kippenvlees dat de prijzen in de EU in het verleden al zwaar deed kelderen. Daarbij wordt gedacht aan het labelen van producten, maar ook aan een herdefiniëring van het begrip 'vers vlees' waardoor hoge invoertarieven zouden blijven gelden voor de Braziliaans kippenvlees.

Brazilië en de Europese Unie zijn al langer een kippenoorlog aan het uitvechten. De EU verhoogde vorig jaar zijn invoerheffingen voor gezouten kipfilets. Maar voor die maatregel werd het na een klacht van Brazilië veroordeeld door de WTO. Momenteel wordt de beroepsprocedure tegen die beslissing doorworsteld. Uit vrees dat de EU in deze zaak aan het kortste eind trekt, zoekt de pluimveehouderij naar nieuwe strategieën om zich te wapenen tegen goedkoop ingevoerd pluimveevlees.

Een mogelijkheid is het labelen van producten waardoor de Europese consument makkelijker onderscheid kan maken tussen de goedkope invoer en kwaliteitsvlees. Vandaag is het geïmporteerde pluimveevlees niet herkenbaar in winkelrekken omdat het verwerkt wordt in vleesbereidingen. In Boer&Tuinder stelt Boerenbond-adviseur Wouter Wytynck voor om een Europees logo op het etiket te vermelden bij producten van eigen bodem. Vraag is natuurlijk of de consument warm loopt voor een blauwe vlag met gele sterretjes.

"Bij de stempeling van eieren wordt gewerkt met een landcode en daar zien we dat lidstaten die gebruiken om hun nationale productie af te schermen", aldus Wytynck. "Gezien ons land netto-exporteur is voor vlees en eieren hebben we meer baat bij een Europese vermelding. Europa wil deze vraag ernstig nemen en zal zich de komende maanden verder beraden".

Daarnaast stelt de pluimveesector voor om vers vlees te definiëren als vlees met een ouderdom van maximaal vijftien dagen na de slacht. "Momenteel worden immers allerlei achterpoortjes gebruikt om de invoerheffingen te ontlopen die opgelegd zijn op niet vers vlees", aldus Wytynck. Tot op heden wil Europa echter niet ingaan op deze vraag. Boerenbond gaat binnen de Europese landbouworganisatie COPA aandringen om de druk op de beleidsmakers op te voeren.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek