Pluimveesector belooft antibioticagebruik aan te pakken

In de strijd tegen de ESBL-bacterie gaat de pluimveesector zijn antibioticagebruik in kaart brengen. Op korte termijn moeten ook een aantal extra hygiënemaatregelen geïmplementeerd worden en ook de interne communicatie in de sector moet verbeteren. Dat zijn de conclusies na een overleg tussen de verschillende schakels in de pluimveesector.
2 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

In de strijd tegen de ESBL-bacterie gaat de pluimveesector zijn antibioticagebruik in kaart brengen. Op korte termijn moeten ook een aantal extra hygiënemaatregelen geïmplementeerd worden en ook de interne communicatie in de sector moet verbeterd worden. Dat zijn de conclusies na een overleg tussen de diverse schakels in de pluimveesector dat vorige week plaatsvond op initiatief van minister-president Peeters.

Bedoeling van het overleg was na te gaan welke extra maatregelen kunnen genomen worden om het antibioticagebruik in de sector terug te dringen. Naast de afgevaardigden van de pluimveehouders en de landbouworganisaties waren er onder meer ook vertegenwoordigers aanwezig van de pluimveeslachthuizen, de mengvoederbedrijven, de veeartsen, de broeierijen, DGZ, de overheid en de onderzoekswereld.

In de eerste plaats werd afgesproken dat het antibioticagebruik op Belgisch niveau in kaart gaat gebracht worden om nadien duidelijke reductiedoelstellingen naar voor te kunnen schuiven. Momenteel wordt enkel op bedrijfsniveau een geneesmiddelenregister bijgehouden. De aggregatie van deze cijfers op nationaal niveau is noodzakelijk. Peeters belooft zijn federale collega hierover zo snel mogelijk aan te spreken.

Op korte termijn zullen de verschillende schakels in de keten ook een aantal extra hygiënemaatregelen in kaart brengen die moeten leiden tot een hogere gezondheidsstatus van het pluimvee. Ook op die manier kan het antibioticagebruik teruggedrongen worden. Tijdens het overleg bleek dat vooral bij de productie van eendagskuikens een aantal bijkomende maatregelen kunnen ingezet worden.

Tot slot vraagt de sector meer proactieve informatie van de federale overheid en de wetenschappelijke instellingen. Op die manier moet de sector beter kunnen anticiperen op nieuwe problemen. Ook moet de interne communicatie binnen de sector verbeteren zodat de gegevens over de gezondheidsstatus van de globale pluimveestapel en de evolutie van het antibioticaresistentieproblematiek beter bekend raken.

Peeters heeft in dat kader beslist om een paar keer per jaar de diverse spelers in de pluimveesector bij elkaar te roepen. Dit moet leiden tot een meer proactieve aanpak van problemen in de sector. “Ik ben ervan overtuigd dat met de engagementen die genomen zijn, de sector nog beter werk zal kunnen maken van een hogere gezondheidsstatus en een verminderd antibioticagebruik in de pluimveesector”, aldus de minister-president.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek