nieuws

Peeters rondgeleid in Uitkerkse en Zuienkerkse polder

nieuws
Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters heeft eind vorige week in het kader van de afbakening van de kustpolders een bezoek gebracht aan de bedrijfsgilde van Zuienkerke. De minister kreeg een rondleiding aangeboden in de Uitkerkse en Zuienkerkse polder. Van die gelegenheid maakte de plaatselijke bedrijfsgilde gebruik om nog eens zijn standpunten duidelijk te maken. Peeters beloofde het dossier in zijn verdere ontwikkeling op de voet te volgen.
12 april 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters heeft eind vorige week in het kader van de afbakening van de kustpolders een bezoek gebracht aan de bedrijfsgilde van Zuienkerke. De minister kreeg een rondleiding aangeboden in de Uitkerkse en Zuienkerkse polder. Van die gelegenheid maakte de plaatselijke bedrijfsgilde gebruik om nog eens zijn standpunten duidelijk te maken. Peeters beloofde het dossier in zijn verdere ontwikkeling op de voet te volgen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Op het landbouwbedrijf van voorzitter van de bedrijfsgilde Geert Lauwkens is gesproken over de discussies tussen de landbouwers en Natuurpunt. De boeren pikken het niet dat de natuurvereniging voortdurend waardevolle gronden opkoopt nog voor de landbouw- en natuurzones zijn afgebakend.

De bedrijfsgilde vreest dat de landbouw in de polders volledig zal verdwijnen als de boeren geen garanties op lange termijn krijgen. "Daarvoor moeten we in elk geval voldoende landbouwgronden hebben en ook de mogelijkheid om onze bedrijfsgebouwen aan te passen'', luidt het bij de bedrijfsgilde. Ook willen ze ruime inspraak als de natuurgebieden en landbouwzones afgebakend worden in landbouwgebied.

Volgens de bedrijfsgilde is het helemaal niet nodig om veel bestemmingswijzigingen door te voeren. "De huidige landbouw vormt geen enkele bedreiging voor de aanwezige natuurwaarde. Door begrazing, afwisselen van gewassen en bemesting geeft de landbouw de natuur zelfs een aantal extra kansen. De groene jongens beseffen dat wel, maar ze hebben liever zelf de macht in handen. Via een aantal regels worden de slagkracht en flexibiliteit van de landbouw beknot", zegt de gilde.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek