Oplossing voor lage landbouwprijzen niet evident
nieuwsIn 1996 koesterde de World Food Summit van de FAO de steile ambities om het aantal hongerlijders in de wereld tegen 2015 te halveren tot 400 miljoen mensen. Maar bijna halfweg koers lijkt de situatie alleen maar te verslechteren. Eind september trok de UNCTAD nog aan de alarmbel.
Ndiogou Fall, een Senegalese boerenleider, is ervan overtuigd dat er een verband bestaat tussen de toenemende hongersnood en het gebrek aan aanbodbeheersing op de West-Afrikaanse markt. "Recent zijn de katoenprijzen weer gaan stijgen als gevolg van een productiedaling. Hoe duidelijker dit verband wordt, hoe kordater we het recht opeisen om net als de EU en de VS onze landbouwmarkten af te schermen".
Het pleidooi van Fall voor meer marktregulering sloeg aan bij zijn gesprekspartners uit het Noorden. "De aanbodbeheersing moet maatwerk zijn voor elk land apart", vulde de Amerikaanse graanboer en lobbyist John Dittrich aan. "De liberale koers die de WTO vaart en het beleid dat mijn overheid verdedigt, gaan alvast de verkeerde kant uit. Er is politieke moed nodig om tot een koerswijziging te komen".
François Huygens van de Boerenbond gebruikte de Europese melkquota om het debat te concretiseren. "De quota hebben bij ons gezorgd voor een redelijk inkomen voor de boeren, voor stabiele consumentenprijzen en wegsmeltende productieoverschotten". Maar kan je wel quotasystemen verdedigen indien tegelijkertijd douanetarieven afgebouwd worden? "De recente jongste hervormingsmaatregelen in de Europese melkveehouderij leveren het bewijs hiervoor", repliceerde Huygens op de vraag van een Commissie-ambtenaar.
Aan het slot van het debat moest de internationale schare experten vaststellen dat het finaal toch niet eenvoudig is om een consensus te bereiken over maatregelen die de landbouwprijzen moeten opkrikken. Hoort de landbouw thuis in de WTO? Is aanbodbeheersing op mondiale schaal realistisch? Zo ja, wie gaat dit reguleren en wie zal bepalen welke de productierechten zijn voor elk land? Meer vragen dan antwoorden... "NGO's, politici en wetenschappers raken het onderling niet eens. Misschien raakt het debat uit de impasse indien de boeren er wél in slagen een internationale coalitie te vormen," besloot minister Laruelle.