"Ophokplicht is gebaseerd op misverstanden"
nieuwsIn oktober komen volgens Roggeman wel een paar vogelsoorten naar Europa. Maar het zou gaan om kleine aantallen die in afgelegen gebieden uitrusten, zoals de Waddenzee in Nederland. "Daar zijn niet bepaald veel pluimveefokkerijen". Ook de ontlasting van overvliegende trekvogels beschouwt Roggeman niet als een probleem. "Tot nu toe is er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor gevonden dat trekvogels het virus meebrengen".
De duizenden trekvogels die al getest zijn, bleken negatief. De paar wilde vogels die wel besmet bleken, waren dode eenden. "Maar dode eenden vliegen niet, hé. Men vergeet blijkbaar dat het erg onwaarschijnlijk is dat een met een dodelijk virus besmette vogel duizenden kilometers vliegt", zegt Roggeman. De ornitholoog beweert dan ook dat de vogelgriep zich in Azië niet verspreidt door trekvogels.
"Het spoor dat de vogelgriep door Azië en Rusland trekt, komt helemaal niet overeen met de trekroutes van de wilde vogels. Nu is vogelgriep opgedoken in Siberië en Kazachstan, maar er zijn geen vogels die de afgelopen maanden vanuit Zuidoost-Azië, waar het virus opdook, naar Rusland gevlogen zijn. Waarom zouden ze in deze periode uit het zuiden naar het noorden vliegen?", vraagt Roggeman zich af.
"Het is veel aannemelijker dat via export dat soort ziektespoor ontstaat. De exportroutes komen wellicht veel beter overeen met de weg die het virus aflegt. We concentreren ons dus beter op import- en hygiënemaatregelen", adviseert de Brusselse vogelexpert.