Op weg naar de droogste maand juni ooit
nieuwsDe landbouw kreunt onder de droogte. Van de voornaamste gewassen wordt gemiddeld 20 procent minder opbrengst verwacht. De kans is zeer reëel dat grote delen van Vlaanderen - onder meer Kempen en Hageland - in aanmerking kunnen komen als 'rampgebied', aldus het KMI.
"Vooral op lichte grond gedijt de tarwe niet'', stelt graanboer Francis Genoe uit Bunsbeek in Het Nieuwsblad. "De nog groene aren van de wintertarwe rijpen te snel en kleuren wit in plaats van geel. Dat komt door een gebrek aan vocht en de hete zon verschroeit de plant. Waar in normale omstandigheden een hectare tot honderd zakken tarwe van elk honderd kilo opleveren, zal dit jaar een opbrengst van tachtig zakken goed zijn". Hij verwacht bovendien tarwe met minder eiwit in de korrel. Dat betekent graan van mindere kwaliteit, niet geschikt als baktarwe, maar veeleer als veevoeding. Dat maakt een groot verschil in de portemonnee van de graanboeren.
Loonwerker Luc Vranckx uit Bunsbeek ziet de oogst ook met gemengde gevoelens tegemoet. Hij schrijft de lage opbrengsten niet alleen toe aan het weer. "De humuslaag op velden verkleint bij gebrek aan stalmest. Drijfmest uit stallen heeft niet dezelfde kracht. Vooral bij droog weer wreekt zich dat. De planten hebben niet meer voldoende rijpingskracht". Zijn vader Marcel maakt een vergelijking met 1976. Ook toen was de zomer kurkdroog. "Er viel geen druppel regen tijdens de duur van de oogst, maar de opbrengst leed daaronder niet omdat er een normaal rijpingsproces was".
Ook andere teelten lijden onder warmte en droogte. Genoe herzaaide cichorei, maar het resultaat is maar pover door gebrek aan vocht. Bij maïs blijft de pluimvorming uit, waardoor ook de kolf op zich laat wachten. De opbrengst zal gering zijn. En tenslotte de aardappelen: die dikken niet. Het blijven knolletjes van soms maar een duim dik.