nieuws

Oost-Vlaanderen organiseert eerste Smaakklassen

nieuws
Leerlingen uit Zeeland bezochten tijdens de eerste 'Smaakklas' in Oost-Vlaanderen het bedrijf Breydel in Gavere en het cacaolab van de UGent.
8 december 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02
Lees meer over:

Donderdag vond de eerste 'Smaakklas' in Oost-Vlaanderen plaats. Leerlingen van het Edudelta College in Goed (Zeeland) bezochten het bedrijf Breydel in Gavere en het cacaolab van de UGent. Door bedrijfsbezoeken en workshops aan te bieden, willen de partners leerlingen tussen 10 en 14 jaar laten kennismaken met gezonde, smaakvolle en streekgebonden voeding.

Het project Smaakklassen wil leerlingen uit Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland tussen 10 en 14 jaar de kans geven om kennis te maken met gezonde, smaakvolle en streekgebonden voeding. Dit door de leerlingen zelf te laten koken en te laten proeven, door voedingsbedrijven te bezoeken, door het verhaal ‘van grond tot mond’ te tonen en door de streek te verkennen.

“Jongeren eten immers onvoldoende evenwichtig, kennen te weinig smaken en hebben te weinig kennis van streekproducten. Deze zaken willen we aanpakken, door schooluitstappen aan te bieden naar analogie met bos- en zeeklassen”, stellen Jozef Dauze en Daniël De Steur, respectievelijk voorzitter en directeur van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV), die het project in goede banen moet leiden.

Concreet zijn de smaakklassen in Vlaanderen gericht op kinderen tussen 10 en 12 jaar. Zij kunnen deelnemen aan een driedaagse smaakklas ‘over de provinciegrens’. In Zeeland daarentegen beperkt het programma zich tot een daguitstap, en worden scholieren tussen 12 en 14 jaar op pad gestuurd.

“Eerder dit jaar werd al een testfase georganiseerd in Zeeland en West-Vlaanderen. De resultaten van deze tests waren positief, waardoor we besloten met het project door te gaan. Vandaag vindt de eerste Smaakklas in Oost-Vlaanderen plaats, maar volgend jaar gaan we pas echt van start. Dan krijgen negen basisscholen uit Oost- en West-Vlaanderen de kans krijgen om gratis deel te nemen. Om hiervoor in aanmerking te komen, kunnen scholen zich vanaf 15 januari kandidaat stellen. Een loting zal vervolgens bepalen wie effectief op Smaakklassen mag”, legt De Steur uit.

Naast de leerlingen wil het project ook de scholen, de ouders en de voedingsindustrie bereiken. “Scholen worden gestimuleerd om meer aandacht te besteden aan de schoolmaaltijden en voor de ouders werd een 'Smaakgids' ontwikkeld, met tips om hun kinderen op een gezonde manier met voedsel te leren omgaan. Ten slotte willen we kmo’s uit de voedingssector stimuleren om innovatief in te spelen op voedingstrends.”

Smaakklassen is een project van de Universiteit Gent, de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen (KATHO), de REO Veiling en IVN Consulentschap Zeeland. Het kadert binnen het Interreg-programma voor de grensregio Vlaanderen-Nederland, en wordt gesubsidieerd door de drie betrokken provincies, de Vlaamse overheid en Europa. Hoe het na afloop van het project - in maart 2013 - verder moet, is nog niet duidelijk. “Daar moet nog over nagedacht worden”, besluit De Steur.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek