nieuws

Oost-Vlaanderen verzoent belangen van boer én gans

nieuws
Diverse trekganzen en de kleine zwaan komen elk jaar vanuit het hoge noorden naar onze streken afgezakt om te overwinteren. De dieren voeden zich met gras en akkerresten. Erger voor boeren is dat de trekvogels ook jonge wintertarwe eten en op die manier schade toebrengen aan het landbouwgewas. Om dat te vermijden, loopt in Oost-Vlaanderen een proef met een foerageergebied waar een landbouwer tegen vergoeding gastheer speelt voor de ganzen.
11 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
Diverse trekganzen en de kleine zwaan komen elk jaar vanuit het hoge noorden naar onze streken afgezakt om te overwinteren. De dieren voeden zich met gras en akkerresten. Erger voor boeren is dat de trekvogels ook jonge wintertarwe eten en op die manier schade toebrengen aan het landbouwgewas. Om dat te vermijden, loopt in Oost-Vlaanderen een proef met een foerageergebied.

Na het broedseizoen in de toendra van Siberië zetten de trekganzen een vlucht in van duizenden kilometers om op open polders neer te strijken en er te overwinteren. "Het is een natuurraadsel hoe deze soorten, beschermd door de vogelrichtlijnen, veelal dezelfde akkers, velden of weiden aandoen", zegt gedeputeerde Alexander Vercamer.

De Provinciale Landbouwkamer in Oost-Vlaanderen heeft van die nood een deugd gemaakt. Met een landbouwer werden afspraken gemaakt om in open krekengebied een veld van 14 ha voor te behouden als winterverblijfplaats voor de ganzen. De resten van de aardappeloogst blijven liggen op de akker en het ploegen wordt uitgesteld tot na 1 maart. Aanvullend wordt rogge ingezaaid als extra voedsel. Voor deze maatregel krijgt de landbouwer een vergoeding in het kader van een Europees Interreg-project.

Nederland heeft al meer ervaring met dergelijke foerageergebieden. "Met dit initiatief zoeken we nu ook in onze regio naar aanvaardbare oplossingen die tegemoetkomen aan Europese richtlijnen", aldus Vercamer. De gedeputeerde zit echter wel nog opgescheept met de problematiek van exotische en bastaardganzen. Het gaat om dieren die hier zonder invoer, sierteelt of vrijlating door de mens niet zouden voorkomen. "Omdat ze meestal zowel in winter als zomer irritatie opwekken bij onder andere landbouwers onderzoeken we via projecten of exotenbeheersing mogelijk is", besluit de gedeputeerde.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek