nieuws

Nood aan juridisch kader voor groene zorg

nieuws
Dagelijks plegen gemiddeld drie Vlamingen zelfdoding. Een antwoord op de stijgende zorgvragen kan niet beperkt blijven tot de specifieke welzijns- en gezondheidssector. Zorgbehoevenden opvangen op landbouwbedrijven is een piste die het zorgaanbod verrijkt, waarbij zorg op maat voor diverse doelgroepen kan toegepast worden. Maar aan een goed wettelijk kader voor de groene zorg zal nog flink gesleuteld moeten worden. Dat zei Vlaams welzijnsminister Adelheid Byttebier woensdag tijdens de eerste studiedag van het nagelnieuwe Steunpunt Groene Zorg.
21 januari 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
Dagelijks plegen gemiddeld drie Vlamingen zelfdoding. Willen we een antwoord vinden op de stijgende zorgvragen, dan kan het zorgbeleid niet beperkt worden tot de specifieke welzijns- en gezondheidssector. Zorgbehoevenden opvangen op landbouwbedrijven is een piste die het zorgaanbod verrijkt, waarbij zorg op maat voor diverse doelgroepen kan toegepast worden. Maar aan een goed wettelijk kader voor de groene zorg zal nog flink gesleuteld moeten worden. Dat zei Vlaams welzijnsminister Adelheid Byttebier woensdag tijdens de eerste studiedag van het nagelnieuwe Steunpunt Groene Zorg.

Vandaag vangen 61 zorgboerderijen in Vlaanderen reeds 886 cliënten op. De zorgbehoevenden zijn van een divers allooi: uitgebluste carrièremensen, probleemjongeren, mentaal gehandicapten, bejaarden, etc. In Hakendover werd dinsdag op het bedrijf van zorgboer Staf Deboes het Steunpunt Groene Zorg opgericht. Bedoeling is dat het Steunpunt zal fungeren als infoloket voor zowel boeren als zorginstellingen. Verder zal het steunpunt ook studiewerk verrichten en demonstratiedagen organiseren.

Het belangrijkste knelpunt voor de groene zorg is het ontbreken van een wettelijk kader. Hoe zit het met de vergoeding voor zorgboeren? Met hun verzekering? Mag een zorgboer zomaar zorgbehoevenden tewerkstellen op zijn bedrijf? "Er moet een Vlaamse reglementering komen om zorgboerderijen te erkennen en dus ook om boeren te vergoeden voor de diensten die ze in de zorgsector leveren", aldus Jean-Pierre De Leener, adviseur van landbouwminister Sannen.

De Leener onderstreept de politieke wil om vooruitgang te boeken in dit dossier. Naast de opstart van enkele piloot- en demonstratieprojecten maakt een decreetwijziging het intussen mogelijk voor sociale instellingen om investeringssteun te ontvangen van het landbouwinvesteringsfonds. Inveteringen die gebeurd zijn vanaf juli 2002 kunnen ingebracht worden. Het kabinet-Sannen wacht enkel nog op de goedkeuring van Europa om dossiers in uitbetaling te laten gaan.

Een volledig regelgevend kader impliceert echter bijkomend overleg met de departementen Tewerkstelling en Arbeid en vooral Welzijn. Welzijnsminister Byttebier wil van het groene zorgaanbod alvast geen aparte sector maken. Het komt er op aan om samenwerkingsverbanden te bevorderen tussen het groene zorgaanbod en de bestaande zorgsector. Maar of en hoe een groei van het groene zorgaanbod in een nieuwe of in een gewijzigde regelgeving een plaats moet krijgen, kan volgens de minister op korte termijn geen evident antwoord krijgen. Wél wil de minister samen met het Steunpunt Groene Zorg de knelpunten helpen oplossen.

Nauwelijks een dag na zijn oprichting heeft het Steunpunt Groene Zorg overigens al een eerste succes geboekt. Lobbywerk heeft ervoor gezorgd dat zorgboeren in de toekomst alvast niet meer moeten wakker liggen voor de sociale inspectie op het landbouwbedrijf.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek