"Nitraatrichtlijn onverenigbaar met randvoorwaarden"
nieuwsDie randvoorwaarden bepalen dat de landbouwgrond in goede conditie moet gehouden worden: voldoende humus en meststof. "De nitraatrichtlijn legt echter een maximaal toegelaten waarde van 90 kg reststikstof op, ongeacht de aard van de grond waarover het gaat", aldus VAC-woordvoerder Dhoore. Zandgronden bemesten met drijfmest levert meestal geen problemen op inzake reststikstof, stalmest op zwaardere gronden meestal wél. "Dus pleiten we ervoor om voor de grens van de reststikstof een onderscheid te maken naargelang de grondsoort. Dat heeft Vlaanderen zelf in de hand", luidt het.
Verder vindt het VAC dat elke vorm van nutriëntenhalte beter kan afgeschaft worden. De milieuvergunning is een contract met de overheid dat afgesloten werd nadat alle bevoegde instanties hun zeg erover gedaan hebben. Een nutriëntenhalte of nutriënten-emissierecht is dus een vorm van contractbreuk, luidt het. Anderzijds pleit het VAC er wel voor om de standstill inzake vergunningen voorlopig aan te houden en om de mestverwerkingsplicht te handhaven voor bedrijven die meer dan tien ton fosfaat produceren zonder over voldoende eigen grondafzet te beschikken.
Ook Boerenbond en ABS hebben zich gematigd positief uitgelaten over de krijtlijnen van het nieuwe MAP. Al blijven voorlopig nog heel wat vragen onbeantwoord.