nieuws

"Nieuwe aanpak milieudossiers is wereld van verschil"

nieuws
Het nieuwe mestactieplan, de Europese nitraatveroordeling, de afbakening van de agrarische structuur, het suikerdossier. Na de natte zomer krijgt de landbouwsector een hete herfst. Boerenbond-voorzitter Devisch is in de polders gaan fietsen om zich voor te bereiden. "Als je wil dat de landbouwers milieumaatregelen respecteren, dan moet je die groep mee hebben en niet op stang jagen", blikt hij vooruit.
29 augustus 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
Het nieuwe mestactieplan, de Europese nitraatveroordeling, de afbakening van de agrarische structuur, het suikerdossier. Na de natte zomer krijgt de landbouwsector een hete herfst. Boerenbond-voorzitter Devisch is in de polders gaan fietsen om zich voor te bereiden. "Als je wil dat de landbouwers milieumaatregelen respecteren, dan moet je die groep mee hebben en niet op stang jagen", blikt hij vooruit in Het Nieuwsblad.

"Het is een wereld van verschil dat we nu voor het mestdossier rond de tafel zitten met Yves Leterme en Kris Peeters", zegt Devisch. "Peeters is even streng in zijn doelstellingen als Dua, maar hij laat ons ruimte bij de invulling. Wie mest produceert, moet weten waar hij die kwijt kan, zoniet mag hij niet produceren. Dat kan op de akkers, via mestverwerking en -ik blijf daarvan dromen- in Wallonië. Voor sommige boeren kan dat leiden tot bedrijfsinkrimping, maar voor anderen zal dat meer ademruimte scheppen".

De voorbije maanden heeft Boerenbond alle landbouwpercelen in Vlaanderen op kaart gezet en gedigitaliseerd. "Het wordt nu tijd om die gebieden definitief in te kleuren als agrarisch gebied", aldus Devisch. "Daarna moet men de boeren laten boeren, zonder ze aan handen en voeten te binden met vogelrichtlijnen, habitatgebieden en andere beperkingen".

Intussen breekt de Vlaamse landbouwadministratie zich het hoofd over de uitbetaling van de ontkoppelde steun. "De uitbetaling mag niet te lang duren, want de meeste boeren hebben weinig financiële reserve", weet Devisch. Of onze boeren steuntrekkers geworden zijn? "Vroeger kreeg de Europese Unie zware kritiek omdat ze de prijzen ondersteunde. Nu de EU de prijzen laat dalen en subsidies in de plaats stelt, is het weer niet goed".

Maar moeten de subsidies nog wel blijven bestaan? Op het G8-landbouwoverleg in Gleneagles stelde Bush voor om alle landbouwsubsidies tegen 2010 af te schaffen. Devisch: "Dat is onhaalbaar en dat weet Bush heel goed. De Europese leiders hebben afwijzend gereageerd en ik vond dat tactisch verkeerd. Ze hadden beter geantwoord dat Bush meteen zelf het voorbeeld mag geven".

Eerdere uitlatingen van Boerenbond-voorzitter Noël Devisch: 23/8/05: Devisch: "Europa heeft probleem van betrouwbaarheid"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek