nieuws

Nederland onderzoekt campylobacter in kippenvlees

nieuws
Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid en de vleeskuikenslachterijen gaan de komende twee jaar onderzoeken hoeveel met campylobacter besmet kippenvlees de slachterijen verlaat. Campylobacter is een bacterie die op ongeveer 20 procent van het kippenvlees voorkomt en die bij de mens een voedselinfectie kan veroorzaken. Uit vooronderzoek is gebleken dat het aantal besmette producten opvallend laag is. Daarom vermoeden wetenschappers dat de besmetting bij de mens ook veroorzaakt kan worden door andere bronnen dan kippenvlees.
30 juni 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:43
Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid en de vleeskuikenslachterijen gaan de komende twee jaar onderzoeken hoeveel met campylobacter besmet kippenvlees de slachterijen verlaat. Campylobacter is een bacterie die op ongeveer 20 procent van het kippenvlees voorkomt en die bij mensen een voedselinfectie met soms ernstige complicaties kan veroorzaken.

Het verminderen van problemen door met campylobacter besmet kippenvlees in Nederland gaat de goede kant op. Toch wordt nog regelmatig, net als in veel andere landen, campylobacter in kip gevonden. Alleen de Scandinavische landen vormen hierop een uitzondering omdat de bacterie daar in de primaire sector minder voorkomt en daardoor zwaarder ingezet kan worden op een logistieke benadering zoals kanalisatie.

Er is echter hoop op vooruitgang. Een nieuw vaccin en faagtherapie bieden op de langere termijn mogelijk perspectieven. Maar ook een gerichte aanpak in de keten kan flink bijdragen aan de reductie van dit probleem. Onderzoekers gaan voortaan bij elke slachterij regelmatig meten hoeveel besmette eindproducten de slachterij verlaten.

Uit vooronderzoek is immers gebleken dat het aantal besmette producten opvallend laag is. Dat zou betekenen dat campylobacterbesmettingen bij de mens ook veroorzaakt worden door andere bronnen dan kippenvlees, zoals wetenschappers reeds vermoeden. De stand van zaken in het onderzoek naar ziekmakende bacterie is deze week besproken op een symposium bij het Centraal Veterinair Instituut, onderdeel van de Wageningen Universiteit.(MP)

Meer informatie: Campylobacter in kippenvlees stevig aangepakt

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek