Nederland onderzoekt campylobacter in kippenvlees
nieuwsHet verminderen van problemen door met campylobacter besmet kippenvlees in Nederland gaat de goede kant op. Toch wordt nog regelmatig, net als in veel andere landen, campylobacter in kip gevonden. Alleen de Scandinavische landen vormen hierop een uitzondering omdat de bacterie daar in de primaire sector minder voorkomt en daardoor zwaarder ingezet kan worden op een logistieke benadering zoals kanalisatie.
Er is echter hoop op vooruitgang. Een nieuw vaccin en faagtherapie bieden op de langere termijn mogelijk perspectieven. Maar ook een gerichte aanpak in de keten kan flink bijdragen aan de reductie van dit probleem. Onderzoekers gaan voortaan bij elke slachterij regelmatig meten hoeveel besmette eindproducten de slachterij verlaten.
Uit vooronderzoek is immers gebleken dat het aantal besmette producten opvallend laag is. Dat zou betekenen dat campylobacterbesmettingen bij de mens ook veroorzaakt worden door andere bronnen dan kippenvlees, zoals wetenschappers reeds vermoeden. De stand van zaken in het onderzoek naar ziekmakende bacterie is deze week besproken op een symposium bij het Centraal Veterinair Instituut, onderdeel van de Wageningen Universiteit.(MP)
Meer informatie: Campylobacter in kippenvlees stevig aangepakt