"Moeten kinderen van boeren ook boeren blijven?"
nieuws"Tony Blair heeft groot gelijk dat hij korte metten wil maken met de schande van de Europese landbouwsubsidies", aldus De Wit. "De kernvraag die volgens ons nu moet worden gesteld is: waarom moet uitgerekend de landbouw - als activiteit op de terugweg - per se gesubsidieerd worden en ook niet alle andere sectoren op de terugweg? Natuurlijk zou men dan wel de belastingdruk moeten opdrijven tot 100 procent en zou ons economisch weefsel als een kaartenhuisje in elkaar klappen".
Volgens De Wit betekenen landbouwsubsidies dat dat geld niet kan worden besteed aan innovatie en nieuwe noodzakelijke ontwikkelingen met toekomst, waarvoor wel nuttige en nieuwe werkgelegenheid kan worden gecreëerd. "Subsidies zijn dan ook nefast voor de economie: ze beletten vooruitgang en vernieuwing. Ze vernietigen werkgelegenheid, die anders zou kunnen ontstaan in een vernieuwende economie. Waarom moeten de kinderen van landbouwers per se landbouwers blijven?"
In zijn opiniestuk hekelt De Wit het gebrek aan journalisten met een goede economische background. Zelf heeft hij weinig oog voor de nuances van de jongste landbouwhervormingen door te stellen dat de overschotten van de jaren tachtig nu massaal gedumpt worden in de Derde Wereld. "De prijs van de door de EU gesubsidieerde poedermelk ligt 25 procent lager dan die van de verse melk die de boeren ter plaatse produceren. Dat heeft geleid tot catastrofes".
De Wit haalt het voorbeeld aan van de Dominicaanse Republiek, een sterk verarmd Centraal-Amerikaans land. "Daar vindt men de restanten van teloorgegane melkveebedrijven. Want Europa stuurt tonnen en tonnen melkpoeder tegen dumpingprijzen naar deze Republiek en maakt er de veeteelt kapot. In dezelfde Republiek hebben al 20.000 kleine melkboeren hun koeien laten afslachten, omdat ze met hun melk niet kunnen concurreren tegen de Europese gesubsidieerde prijzen".
"Maar ook daarvoor hebben de politici een oplossing bedacht", gaat de analist verder. "Om die plaatselijke boeren niet te laten verhongeren, geeft men hun ontwikkelingshulp. De Dominicaanse Republiek heeft al 20 miljoen euro van ons belastinggeld gekregen voor ontwikkelingsprojecten. Een van die projecten is bedoeld om kleine melkveeboeren te leren hoe ze meer melk kunnen produceren, melk die ze daarna niet kunnen verkopen. Maar ondertussen is het geweten van de bevolking wel gesust".
De Europese belastingbetaler betaalt volgens De Wit voor dat systeem driemaal: een eerste maal om die 53 miljard euro elk jaar op te hoesten. Een tweede maal voor de ontwikkelingshulp, om die arme boeren niet te laten verhongeren. Een derde maal om de zeer hoge weddes te betalen van de vele duizenden EU-ambtenaren die zich met de landbouwsubsidies bezighouden.